Pomoć za Darfur kasni

Izvor: Politika, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za Darfur kasni

Sukob na zapadu Sudana preliva se preko granica najveće afričke države, istovremeno ni prethodnica plavih šlemova još nije na vidiku...



Najveća humanitarna kriza na svetu – četvorogodišnji sukob u sudanskoj provinciji Darfur počeo je opasno da se preliva preko granica najveće afričke države, upozorio je juče Žan-Mari Guehenjo, pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije. Glavnokomandujući misije Afričke unije u Darfuru nigerijski general >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Martin Luter Agvai potvrdio je zlokobnu procenu Žan-Marija Guehenja: "Razvijene zemlje oklevaju da budućoj mirovnoj misiji UN–AU u Darfuru ponude borbene helikoptere, vojne pilote, ratnu opremu i kopnenu potporu. Posledice bujanja napetosti u Darfuru, gomilanja trupa duž granice između Sudana i Čada, učestalih vazdušnih napada i tenkovskih sukoba mogle bi se nadaleko osetiti...".

Tragična nemoć afričke mirovne misije u Darfuru počela je da kvari odnose širom Crnog kontinenta.

U nezabeleženom sportskom incidentu na ekvatoru, autobus sudanskog fudbalskog tima "Al Mereik" kamenovan je prošlog vikenda pred početak meča sa FK "Delfini" u Nigeriji. Noseći sedam slika oivičenih crnim florom, simpatizeri nigerijskog tima pokušali su da se svete gostima za masakr koji se krajem septembra dogodio u srcu Sahare, u Darfuru.

Naime, grupa afričkih mirovnjaka pripadnika misije AMIS za Darfur okupila se 29. septembra na ramazansku molitvu u džamiji sudanskog gradića Haskanita. Usred propovedi, 2000 maskiranih ljudi opkolilo je bogomolju i za tili čas pobilo nenaoružane vernike. Sedam nigerijskih vojnika i po jedan oficir iz Malija, Bocvane i Senegala ubijeni su usred džamije, a još 20 afričkih mirovnjaka vodi se kao "nestalo". Senegal je na vest o tragičnoj smrti oficira odmah zapretio da će povući svoj vojni kontingent iz sastava AMIS-a. Parlamentarci Bocvane ostali su zaprepašćeni da je državno rukovodstvo bez znanja narodne skupštine poslalo oficire u misiju AMIS.

U međuvremenu, niko još pouzdano ne zna ko stoji iza zverskog napada na mirovnjake u Haskaniti, a ni ko je nekoliko dana kasnije taj gradić spalio do temelja.

Postaja 158 mirovnjaka Afričke unije povukla se iz te zabiti na jugozapadu Sudana, a komandant misije AMIS general Martin Luter Agvai priznao je poraz.

"Pobunjenici i paravojne milicije u Darfuru nadjačali su mirovnjake Afričke unije. Mogu nas brzo pregaziti. Ne vidim da će se na terenu u Darfuru išta suštinski promeniti do Nove godine. Teškoće sa kojima se ova mirovna misija suočava su šokantne: jedino tako se može objasniti brzina kojom su napadači masakrirali mirovnjake u džamiji u Haskaniti", opisao je nigerijski general.

Vojničko priznanje Martina Lutera Agvaija ima osobenu težinu. Taj visokopoštovani nigerijski general – svojevremeno pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije – imenovan je da od 1. januara 2008. godine preuzme komandu nad "hibridnom mirovnom misijom" UN i Afričke unije za Darfur, prvom te vrste u istoriji.

Po satnici dogovorenoj krajem jula na Ist Riveru, general Agvai i vojno rukovodstvo buduće misije UNAMID (ukupno oko 26.000 učesnika) trebalo je početkom ovog meseca da se usele u štab u gradu El Fašir, prestonici severnog Darfura. Štab misije UNAMID još nije izgrađen, ali to je tek manji problem predstojeće "hibridne misije" (koštaće preko milijardu dolara godišnje) za region u kome je od izbijanja građanskog rata februara 2003. godine poginulo najmanje 200.000 ljudi.

T. Vujić

[objavljeno: 10.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.