Polovina žrtava trgovine ljudima su deca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2016, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina žrtava trgovine ljudima su deca

Predstavnici Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Fondacije Tijane Jurić potpisali su danas Sporazum o međusobnoj saradnji koji se odnosi na prevenciju trgovine decom.

Sporazum je potpisan u susret Svetskom danu deteta koji se obeležava 20. novembra.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić kaže da polovina ukupno identifikovanih žrtava trgovine ljudima su maloletne osobe, da se ne može govoriti o profilu dece koja postaju žrtve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali da siromaštvo jeste inicijalna kapisla.

"Žrtva trgovine ljudima može postati svako. Svako dete je izloženo opasnosti, te se mora raditi na podizanju svesti kod dece, ali i odraslih", rekla je Kljajić Tanjugu.

Savremene tehnologije i društvene mreže, pojašnjava ona, jesu sredstvo za regrutaciju dece da uđu u lanac trgovine, te se u budućnosti može očekivati sve više problema.

"Društvene mreže se koriste za različitevrsta zlostavljanja, a predstavlja i mesto za regrutaciju trgovine ljudima ne samo dece već i odraslih. Radna eksploatacija počinje postavljanjem oglasa na društvenim mrežama", pojašnjava ona.

Osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić pojašnjava da Fondacija već radi mnogo sa decom i da je moralna obaveza odraslih da se mnogo više vodi računa o mališanima.

Dodaje da Fondacija već ima podršku Ministarstva unutrašnjih poslova na edukaciji trenera.

"Meni je važno da ljudi vide da moramo svi zajedno da borimo, deca nam nisu dovoljno bezbedna ni na ulici ni na internetu", rekao je Jurić.

Bojana Latinović iz Fondacije Tijana Jurić kaže da se sporazum odnosi na zajedničko delovanje u borbi protiv trgovine ljudima, održavaće godišnje zajedničke konferencije i podnositi izveštaje o broju žrtava trgovine ljudima, o strukturi žrtava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.