Izvor: RTS, 30.Jan.2023, 23:01

Polovina mladih Britanaca strahuje da neće moći da “priušti“ decu

Britanci su prošle godine otkazali dva miliona servisa za striming, jer su se porodice borile sa rastućim troškovima života. Kriza potresa i mlađe slojeve društva, pa polovina mladih Britanaca strahuje da neće moći da "priušti" decu. Očekuje se da će Banka Engleske ponovo podići kamatne stope u četvrtak.
Mladi u Britaniji se više bore sa krizom troškova života nego sa pandemijom kovida-19, otkriva se u novom izveštaju pod nazivom Prince's >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Trust NatWest Youth Index 2023, zasnovanom na istraživanju JuGov-a.

Skoro polovina Britanaca starih između 16 i 25 godina strahuje da nikada neće zaraditi dovoljno da izdržava porodicu usred krize troškova života i recesije koja preti.
Studija je pokazala je da je opšte blagostanje mladih tog uzrasta u Velikoj Britaniji ravnomerno i na najnižoj tački u 14 godina, koliko se dugo studija objavljuje.
Izveštaj otkriva da je 57 odsto mladih reklo da im je kriza troškova života najveća briga za budućnost, dok je 34 odsto navelo da najviše brine zbog predstojeće recesije.
Oko 46 odsto je izjavilo da se zbog ekonomske nesigurnosti oseća beznadežno u pogledu budućnosti. Taj stav ima i 55 mladih siromašnijeg porekla.
Skoro polovina, 45 odsto, zabrinuta je da nikada neće zaraditi dovoljno da izdržava porodicu, dok taj procenat kod onih manje imućnih iznosi 53 odsto.
Sreća i poverenje mladih u novac su niži nego kada su ankete započele 2008. tokom globalne finansijske krize, saopštila je dobrotvorna organizacija.
Podaci su dobijeni onlajn anketiranjem, a učestvovalo je 2.025 mladih uzrasta od 16 do 25 godina.
Petina starijih jede manje porcije ili hranu kojoj je istekao rok trajanjaSvaki peti odrasli u Velikoj Britaniji je jeo hranu nakon isteka roka upotrebe, ili manje porcije, jer inflacija održava visoku cenu namirnica.
Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku pokazuju kako su povećanje troškova života i teškoće u pristupu medicinskim uslugama uticali na živote ljudi tokom jesenjih i zimskih meseci.
Utvrđeno je da odrasli prijavljuju umerene do teške simptome depresije. Kako se navodi, kod onih sa dijabetesom i oni koji imaju decu veća je verovatnoća da jedu manje porcije ili hranu nakon isteka roka upotrebe.
Evropski savet za informacije o hrani savetuje da namirnice ne treba jesti nakon isteka roka upotrebe, ali "možete da jedete hranu nakon datuma najbolje pre ako izgleda, miriše i ima dobar ukus", prenosi Skaj njuz.
U izveštaju se razmatra i vreme čekanja na lečenje. Otprilike jedna petina (21 odsto) odraslih osoba izjavila je da čeka bolnički pregled, testiranje ili da počne da se leči preko zdravstvene službe, dok je oko 48 odsto osoba sa simptomima depresije i 37 odsto osoba sa invaliditetom reklo da je to imalo snažan negativan uticaj na njihove živote.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mladi Britanci strahuju da neće moći sebi da priušti djecu

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2023, 09:24

Britanci su prošle godine otkazali dva miliona servisa za striming, jer su se porodice borile sa rastućim troškovima života. Kriza potresa i mlađe slojeve društva, pa polovina mladih Britanaca strahuje da neće moći da "priušti" djecu. Očekuje se da će Banka Engleske ponovo podići ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.