Izvor: Politika, 11.Apr.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polj­ska u ža­lo­sti

Po­smrt­ni osta­ci Le­ha Ka­činj­skog do­pre­mlje­ni u Var­ša­vu. – Teh­nič­ki kvar ni­je uzrok pa­da „tu­po­lje­va 154”

Prema izveštajima agencija

Varšava, Smolensk – Cela Poljska zaustavila se juče tačno u podne na dva minuta ćutanja, uz zvuke sirena i crkvenih zvona, kako bi odala poštu stradalom predsedniku Lehu Kačinjskom i još 95 članova državne delegacije koji su u nedelju poginuli u avionskoj nesreći kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ruskog grada Smolenska.

Uz vojne počasti, juče su u Smolensku preuzeta tela predsednika i prve dame, koja je identifikovao njegov brat blizanac, bivši premijer Jaroslav Kačinjski. Ceremoniji opraštanja posmrtnih ostataka Leha Kačinjskog, uz visoke vojne počasti u Smolensku, prisustvovao je i premijer Rusije Vladimir Putin. 

Posmrtni ostaci poljskog predsednika Leha Kačinjskog dopremljeni su juče rano posle podne vojnim avionom u Varšavu. Na vojnom aerodromu u Varšavi telo poginulog predsednika dočekali su vršilac dužnosti predsednika Bronislav Komorovski, premijer Donald Tusk i drugi zvaničnici kao i predsednikov brat blizanac Jaroslav Kačinjski i njegova ćerka jedinica Marta Kačinjski, javile su svetske novinske agencije. Na aerodromu je održan i kratak verski obred.

Posmrtni ostaci Leha Kačinjskog prebačeni su potom, uz vojnu pratnju, u predsedničku palatu u poljskom glavnom gradu gde će biti izloženi kako bi Poljci mogli i lično da odaju poštu poginulom šefu države. Hiljade Poljaka stajalo je duž puta od aerodroma do predsedničke palate odajući poslednju poštu tragično stradalom lideru.

„Naša zemlja je ujedinjena u ovom trenutku kada se suočavamo s velikom tragedijom. Nema podele na levicu i desnicu, razlike u mišljenjima ostavljene su po strani. Zajedno smo u ovoj tragediji”, poručio u televizijskom obraćanju naciji predsednik parlamenta i vršilac dužnosti predsednika Poljske Bronislav Komorovski.

Prvu noć sedmodnevne žalosti Poljaci su probdeli na ulicama i trgovima gradova širom zemlje, paleći sveće i polažući cveće, kao i u misama u crkvama.

Poljski elektronski mediji neprekidno emituju specijalni informativni program posvećen tragediji, a na ulicama su od sinoć i specijalna izdanja poljskih dnevnih listova.

Posmrtni ostaci ostalih žrtava prebačeni su u Moskvu na identifikaciju i analize DNK. Do sada su, prema saznanjima poljskih medija, identifikovane 24 žrtve.

Prema nezvaničnim informacijama sahrana Leha Kačinjskog biće obavljena u subotu.

U međuvremenu, ruski i poljski stručnjaci juče su zajedno počeli analizu crnih kutija iz srušenog poljskog aviona, javile su ruske agencije pozivajući se na informacije Ministarstva za saobraćaj. Istražni komitet pri Glavnom tužilaštvu Rusije isključio je, na osnovu preliminarnih rezultata, da je avionska nesreća bila izazvana tehničkom neispravnošću letelice poljskog predsednika, prenele su ruske novinske agencije.

Agencija Itar-Tas prenela je izjavu stručnjaka komiteta da se aparat sa zvučnim zapisom nalazi u ‑ zadovoljavajućem stanju.

Obe crne kutije dostavljene su u laboratoriju komiteta, gde će biti urađena njihova analiza u prisustvu predstavnika tužilaštva Poljske i istražnog komiteta pri tužilaštvu Rusije.

„Aparat za snimanje zvuka i drugih podataka predat je jednoj laboratoriji gde je počela analiza u prisustvu poljske strane, pre svega predstavnika poljskog tužilaštva”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva. Ruski i poljski državni tužioci složili su se da će blisko sarađivati u istrazi avionske nesreće i da će redovno razmenjivati relevantne informacije.

Agencija Interfaks javila je, pozivajući se na Upravu za informisanje u Ministarstvu za vanredne situacije, da se u Smolenskoj oblasti na mestu nesreće nastavljaju aktivnosti na otklanjanju posledica avionske nesreće, u kojima su angažovane 802 osobe, 124 tehničkih sredstava, uključujući i tri vazduhoplova.

Za Itar-Tas je predstavnik istražnog komiteta pri tužilaštvu Rusije Vladimir Markin rekao da na mestu nesreće rade islednici glavne istražne uprave i kriminolozi centralnog aparata istražnog komiteta, kao i da u istrazi učestvuje aktivno i 11 kolega iz Poljske.

Zvanični predstavnik Glavnog tužilaštva Marina Gridnjeva saopštila je da je, prema preliminarnim nalazima, avion pri lošim vremenskim uslovima i slaboj vidljivosti usled velike magle udario u krošnju drveća.

Itar-Tas navodi da je opunomoćeni predstavnik ruskog predsednika za Centralni federalni okrug Georgij Poltavčenko rekao da je posadi predloženo da sleti na rezervne aerodrome u Minsku i Vitebsku zbog loše vidljivosti, koja je u trenutku sletanja bila 100 do 150 metara.

Ministar saobraćaja Igor Levitin je rekao da je poljski pilot samostalno doneo odluku da sleti.

S. R.

[objavljeno: 12/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.