Poljska u žalosti

Izvor: S media, 11.Apr.2010, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska u žalosti

Desetine hiljada Poljaka probdelo je noć na ulicama u molitvama za 96 žrtava avionskog udesa kraj Smolenska na zapadu Rusije u kojem su poginuli predsednik Leh Kačinjski i mnogi drugi članovi državnog i vojnog vrha.

Sahrana Kačinjskog najavljena je za subotu, a tela poginulog predsednika i njegove supruge Marije juče je u Smolensku identifikovao Lehov brat blizanac, Jaroslav Kačinjski, bivši poljski premijer.

Ruske vlasti maksimalno izlaze u susret Poljacima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i snosiće troškove

smeštaja i boravka porodica žrtava koje dolaze da identifikuju

poginule.

U Poljskoj su gradjani već na prvu vest o udesu avionu počeli da izlaze na ulice sa svećama i cvećem. Posle potvrde vesti oglasila su i crkvena zvona širom zemlje, kao i najveće zvono Zigmunt na Vavelu u Krakovu kojem crkva dopušta da se oglasi samo u izuzetnim okolnostima.

Varšavljani su tokom dana cvećem i svećama ispunili prostor ispred predsedničke palate, a preko Interneta i SMS poruka, kao kada je pre

pet godine preminuo njihov zemljak papa Jovan Pavle Drugi, sazvali su noćno bdenje na Trgu Pilsudskog i povezali lancem zapaljenih sveća Grob neznanog junaka i papski krst.

U Poljskoj je proglašena sedmodnevna nacionalna žalost, a u Rusiji dvodnevna. Dan žalosti proglašen je i u Evropskoj uniji.

Cela Poljska zaustaviće se danas tačno u podne, kao i u subotu na dan sahrane u dva minuta ćutanja kako bi odala poštu žrtvama nesreće u kojoj je zemlja odjednom izgubila predsednika i elitu državne uprave i vojske.

Poljski avion srušio se juče kraj ruskog grada Smolenska, a predsednik Kačinjski i državna delegacija putovala je na komemoraciju hiljadama poljskih oficira koje su Rusi streljali 1940. godine u Katinskoj šumi.



Putin i Tusk položili cveće na mesto avionske nesreće


Poljski premijer Donald Tusk, koji je stigao u Smolensk položio je cveće sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom na mesto udesa aviona "tu-154" u kome su poginuli poljski predsednik Leh Kačinjski i još 96 ljudi.

Pošto su odali poštu poginulima, dvojica premijera su kasno sinoć razgovarala u štabu za vanredne situacije na stotinak metara od mesta udesa.

Tusk je obavešten o toku istrage i postupcima identifikacije.

U štabu su bili, pored dvojice premijera, ruski ministar za vanredne situacija Sergej Šojgu i vicepremijer Sergej Ivanov, javlja Itar-Taš.

Brat blizanac poginulog poljskog predsednika Jaroslav Kačinjski je takodje stigao u Smolensk. Kao i premijer Tusk, on je odlučio da avionom dodje do aerodroma Vitebsk u Belorusiji, a zatim kolima do Smolenska i mesta nesreće.

Locirana sva tela poginulih putnika poljskog aviona

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu izjavio je da su locirana sva tela putnika poljskog aviona koji se sa članovima poljske državne delegacije srušio kod Smolenska.

Policijski izvor ranije juče je izjavio agenciji RIA Novosti da je telo predsednika Poljske Leha Kačinjskog možda već pronadjeno, ali da je neophodno uraditi dodatne DNK analize da bi tela bila identifikovana.

Jaroslav Kačinjski, brat blizanac poginulog predsednika Poljske, otputovaće u Smolensk, saopštio je Marjuš Blaščak, član partije Pravo i pravda, čiji je Jaroslav Kačinjski osnivač i predsednik, prenela je agencija Itar-Tas s.

Smrt predsednika je "velika lična tragedija za njegovog brata Jaroslava Kačinjskog", izjavio je Blaščak.

Ruski i poljski državni tužioci složili su se da će blisko saradjivati u istrazi avionske nesreće i da će redovno razmenjivati relevantne informacije.

Državni tužilac Rusije Jurij Čajka razgovarao je sa poljskim ministrom pravde i državnim tužiocem Andžejem Seremetom.

Čajka je obavestio svog kolegu da će "lično nadgledati istragu u krivičnom predmetu koji je otvoren u vezi sa nesrećom", izjavila je ruskoj agenciji portparolka kancelarije ruskog državnog tužioca Marina Gridneva.

Seremet je rekao da je u Poljskoj, takodje, otvoren krivični predmet u vezi sa avionskom nesrećom.

Dvojica tužilaca su se složila da sprovode istragu u bliskoj saradnji u skladu sa medjunarodnim sporazumima, posebno evropskom konvencijom o medjusobnoj pomoći u krivičnim stvarima iz 1959. godine i bilateralnim sporazumom o pravnoj pomoći iz 1997.

Oni su se dogovorili i da redovno telefoniraju jedan drugom da bi razmenjivali informacije o istrazi, navela je Gridneva.

U istrazi nesreće će učestvovati grupa poljskih eksperata, koja je stigla na mesto nesreće, saopštila je predsednica Medjudržavnog vazduhoplovnog komiteta Tatjana Anodina.

Medju poljskim zvaničnicima su specijalisti iz ministarstva odbrane i ministra za civilno vazduhoplovstvo.

Na mesto nesreće otputovali su i zvaničnici fabrike aviona "Aviakor", u kojoj je izvršen remont aviona u kojem je bio poljski predsednik.

Direktor fabrike Aleksej Gusev izjavio je da je remont aviona uradjen krajem prošle godine, da nisu pronadjeni nikakvi kvarovi i da je avion trebalo da bude u funkciji sledećih 25 i po godina, a naredni remont bi bio uradjen za šest godina.

"Nekoliko meseci koji su prošli od tada ne znače skoro ništa za taj avion", kazao je Gusev, dodajući da je fabrika spremna da obezbedi sva potrebna dokumenta vladinoj komisiji koja istražuje nesreću.

"Upotrebićemo sva naša tehnička sredstva da pomognemo u istrazi nesreće i spremeni smo da obezbedimo sva potrebna dokumenta na prvi zahtev", rekao je direktor "Aviakora", čije je sedište u ruskom gradu Samara.

U toj fabrici je trenutno na remontu drugi avion "Tu-154" poljskog predsednika, koji je tu od januara, a trebalo je da bude završen u junu ili julu.

Ruski i poljski stručnjaci zajedno analiziraju crne kutije

Ruski i poljski stručnjaci danas su zajedno počeli analizu crnih kutija iz srušenog poljskog aviona u kojem je poginuo predsednik Leh Kačinjski i članovi

državne delegacije, javile su danas ruske agencije pozivajući se na informacije Ministarstva za saobraćaj.


"Aparat za snimanje zvuka i drugih podataka predat je jednoj laboratoriji gde je počela analiza u prisustvu poljske strane, pre svega predstavnika poljskog tužilaštva", navodi se u saopštenju ministarstva.

Agencija RIA Novosti je javila da će telo poljskog predsednika danas oko podneva biti direktno prebačeno iz Smolenska u Varšavu, dok će tela ostalih stradalih biti prebačena u Moskvu na identifikaciju.

Tela poginulog predsednika i njegove supruge Marije juče je u Smolensku identifikovao Lehov brat blizanac, Jaroslav Kačinjski, bivši poljski premijer.

Avion sa posmrtnim ostacima predsednika poleteo za Varšavu



Avion sa telom poljskog predsednika Leha Kačinskog koji je poginuo u avionesreći kod Smoljenska, odleteo je u Varšavu, javljaju ruski mediji.

U ceremoniji opraštanja, uz visoke vojne počasti, učestvovao je I premijer Rusije Vladimir Putin. Navodi se da će let pratiti dva lovca "Mig".

Itar-Tas navodi da će avion u Varšavi dočekati premijer Poljske Domald Rusk i brat pokojnog predsednika Jaroslav Kačinski. Posmartni ostaci njegove supruge biće prebačeni kasnije, drugim avionom, navodi Interfaks.

Komorovski će uskoro objaviti datum predsedničkih izbora

Vršilac dužnosti predsednika Poljske Bronislav Komorovski izjavio je da će, posle razgovora sa svim političkim partijama, objaviti datum predsedničkih izbora, koji će biti vanredno raspisani zbog smrti predsednika Leha Kačinjskog u avionskoj nesreći.

"Moja je dužnost da objavim datum predsedničkih izbora u roku od 14 dana, a izbori moraju da budu održani u roku od 60 dana od tog saopštenja", rekao je juče Komorovski u obraćanju poljskom narodu putem televizije.

On je naveo da će to učiniti posle konsultacija sa svim političkim grupama u parlamentu, prenela je agencija Rojters.

Komorovski je kao predsednik donjeg doma parlamenta preuzeo dužnost šefa države pošto je Kačinjski, sa još 88 pripadnika poljske državne delegacije, poginuo kada se njihov avion srušio kod Smolenska u Rusiji.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Posmrtni ostaci predsednika Kačinjskoj u Varšavi

Izvor: Kurir, 11.Apr.2010

VARŠAVA, 11. aprila 2010. (Beta) - Posmrtni ostaci predsednika Poljske Leha Kačinjskog, koji je poginuo juče u padu aviona kraj Smolenska na zapadu Rusije, prevezeni su u Varšavu. Uz vojne počasti na aerodromu su, osim porodice pokojnog , bili članovi državnog vrha Poljske - premijer Donald Tusk,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.