Poljska šalje vojnike na granicu – uočena je opasnost

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 08:31

Poljska šalje vojnike na granicu – uočena je opasnost

Varšava -- Poljska je počela da premešta više od 1.000 vojnika na istok zemlje, saopštio je ministar odbrane Mariuš Blaščak.

To se dešava usred sve veće zabrinutosti te članice NATO da bi prisustvo pripadnika "Vagnera" u Belorusiji moglo bi da dovede do povećanja napetosti na granici, javio je Rojters.

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da ponudi pripadnicima privatne vojne kompanije "Vagner" da pređu u Belorusiju, izazvala je bojazan kod istočnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica NATO da će njihovo prisustvo dovesti do veće nestabilnosti u regionu, navodi agencija.

"Više od 1.000 vojnika i skoro 200 jedinica tehnike iz 12. i 17. mehanizovane brigade kreće ka istoku zemlje", napisao je Blaščak na Tviteru, ističući da je to demonstracija spremnosti Poljske da odgovori na pokušaje destabilizacije u blizini granice.

Prošle nedelje Poljska je saopštila da će poslati 500 policajaca kako bi pojačala bezbednost na granici sa Belorusijom.

U subotu je jedan od komandanata "Vagnera" rekao da se pripadnici te pruvatne vojne grupe spremaju da pređu u Belorusiju.

Poljska poslednjih nedelja beleži porast broja migranata koji pokušavaju da pređu belorusku granicu, a prema podacima granične službe, više od 200 ljudi pokušalo je u petak da ilegalno pređe granicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.