Poljska do 2012. prelazi na evro

Izvor: Blic, Beta, 25.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska do 2012. prelazi na evro

Predsednik i premijer Poljske, Leh Kačinjski i Donald Tusk, saglasili su se danas da Poljska mora da pređe na evro i založili se da glavne političke snage u zemlji izrade zajedničku nacionalnu strategiju.



Vanredni sastanak sa poljskim ekonomistima na kojem je bio i premijer, predsednik je sazvao uoči samita Evropske unije 1. marta u Briselu o ekonomskoj krizi.

"Poljska mora da uđe u evrozonu, među glavnim političkim snagama tu nema razlika", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Kačinjski novinarima posle sastanka i dodao da bi nacionalnu strategija trebalo da odredi datum prelaska na evro koji bi bio najpovoljniji za Poljsku.

Vlada već tri sedmice, bez učešća Narodne banke, nezvanično pregovara sa EU o prijemu Poljske u takozvanu "čekaonicu za evro" - sistem kurseva ERM II sredinom ove godine, dok bi evro bio uveden 2012. godine.

Zvanične pregovore sa Evropskom centralnom bankom Varšava počinje ovih dana, a premijer Tusk se danas založio da zemlje srednje i istočne Evrope izvrše pritisak na Brisel za pojednostavljenje uslova za prijem u evrozonu.

Sličan apel već je ovih dana uputio premijer Mađarske Ferenc Đurčanj, pošto i njegova vlada, kao i poljska, vidi evro kao jedan od lekova koji bi joj pomogao da bezbolnije prođe kroz ekonomsku krizu. Problem je, međutim, to što i zemlje kao Češka, koje su ispunjavale kriterijume iz Mastrihta neophodne za ulazak u monetarnu evropsku zonu sada pogođene krizom prestaju da ih ispunjavaju.

S druge strane, u "staroj Evropi", preokupiranoj recesijom, sve je primetniji umor od proširenja, čak i zone evra.

Članice evrozone plaše se da bi u slučaju da Poljska i druge nove članice uđu u sistem ERM II, Evropska centralna banka morala da im finansijski pomogne da održe kurs svojih valuta u maksimalno dozvoljenoj oscilaciji vrednmosti od plus-minus 15 odsto. Kriza, najezda špekalutivnog kapitala i gubitak poverenja investitora u region srednje i istočne Evrope poslali su srednjoevropske valute, pre svega mađarsku forintu, češku krunu i poljski zlot u dvocifrene gubitke vrednosti u odnosu na evro i dolar.

Premijer Tusk je danas kazao da je s obzirom na kretanje kursa spreman da pregovara sa opozicijom o roku za prelazak na evro - 2012. ili 2014. godina, ali da se to ne može odlagati unedogled.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.