Izvor: B92, 08.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska bez nafte zbog spora

Varšava, Brisel -- Noćas su obustavljene isporuke nafte u Poljsku iz Rusije preko Belorusije, Moskva optužuje Minsk za krađu nafte.

Do obustave je došlo zbog spora Moskve i Minska oko cena, carina i tranzita. Kako je javila poljska televizija TVN24, poljsko ministarstvo privrede potvrdilo je da postoji problem u isporukama nafte zbog oštrog rusko-beloruskog spora, sličnog nedavnom oko cena i tranzita ruskog gasa.

Dok je spor oko povećanja cena ruskog gasa početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove godine rešen u poslednjem trenutku, kada je Belorusija pristala na više cene i potpisala novi sporazum, sukob oko nafte preti da eskalira.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je juče da neće prodati suverenitet svoje zemlje za niže cene energenata.

Belorusija je 1. januara uvela carinu od 34 evra po toni nafte koja naftovodom Družba prolazi na Zapad, dok je Kremlj zapretio carinom od 135 evra na tonu ruske nafte prerađene i prodate u Belorusiji.

Sukob je eskalirao toliko da je šef ruskih naftovoda Transnjeft Semjon Vajnštok dobio poziv da se pojavi pred beloruskim sudom u procesu bez presedana gde će odgovarati za krivično delo šverca nafte, javljaju danas poljski mediji.

Moskva optužuje Belorusiju

Šef ruske kompanije "Transnjeft" Semjon Vajnštok optužio je Belorusiju da nezakonito uzima rusku naftu iz naftovoda "Družba", namenjenu zapadnoj Evropi.

”Belorusija je 6. januara jednostrano i bez prethodnog upozorenja počela nezakonito preuzimanje nafte iz naftovoda "Družba", namenjenu isključivo korisnicima u zapadnoj Evropi", kazao je Vajnštok novinarima.

Prema njegovim rečima, samo za poslednjih 24 sata, bez obzira na mere koje je preuzela "Transnjeft", Belorusija je nezakonito preuzela 900 tona nafte, a od 6. januara 79.000 tona, prenosi RIA Novosti.

"Belorusija mora da se vrati poštovanju medjunarodnih normi i pravila koja isključuju primenu diskriminacionih mera u odnosu na tranzitne isporuke. Tranzit je 'sveta krava’", kazao je Vajnštok.

"Transnjeft" preduzima sve mere sa ciljem da poveća isporuke nafte u drugim pravcima za korisnike zapadne Evrope. Već sada je snaga Primorskog pravca podignuta na nivo od 76,5 miliona godišnje, dodao je Vajnštok.

EU: Trenutno bez opasnosti

Prekidi u isporukama ruske nafte Evropskoj uniji kroz naftovod Družba u Belorusiji "ne predstavljaju trenutnu opasnost" za energetsku snabdevenost EU, izjavio je komesar za energiju Unije Andris Pibalgs.

Ipak, Pibalgs kaže da je od zvaničnika Belorusije i Rusije zatražio "hitno i detaljno objašnjenje" o prekidima.

On je dodao da razmatra sazivanje specijalnog okupljanja stručnjaka za energetiku iz 27 država EU da razmotre situaciju, u slučaju da bude potrebno da se posegne za zalihama nafte.

Poljska, kažu u Briselu, ima rezerve za 70 dana, a Nemačka za 130. Naftovod Družba ka centralnoj Evropi jedan je od najvećih na svetu po kapacitetu i dužini. Rusija je drugi svetski izvoznik nafte i snabdeva petinu nemačkih potreba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.