Poljska besna zbog ruskog izveštaja

Izvor: Blic, 14.Jan.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska besna zbog ruskog izveštaja

VARŠAVA - Poljski zvaničnici su revoltirani ruskim izveštajem o padu “tupoljeva” u aprilu, kada je poginuo predsednik Leh Kačinjski i gotovo celokupni vrh zemlje. Dokument krivi za nesreću poljske pilote i samog predsednika jer je na njih vršio pritisak da slete uprkos gustoj magli.

Donald Tusk, poljski premijer, prekinuo je godišnji odmor i odmah otpočeo konsultacije sa ministrima vlade o uzrocima nesreće kod Smolenska, kada je aprila prošle godine poginuo predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Leh Kačinjski i još 95 putnika. Kačinjski je vodio delegaciju na komemorativnu svečanost u Katinskoj šumi, gde je pre 70 godina po nalogu Staljina ubijeno 22.000 Poljaka.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Iako je Ježi Miler, ministar unutrašnjih poslova, prihvatio zaključke izveštaja, on je istakao da deo krivice snose i ruski zvaničnici i da su Rusi potpuno zanemarili odgovornost ruskih kontrolora leta i lošu tehničku opremljenost areodroma u Smolensku.

Edmund Klih, poljski predstavnik u Komisiji, istakao je: "Da je aerodrom bio zatvoren zbog loših vremenskih uslova, nesreća se ne bi dogodila”, dok je Jaroslav Kačinjski, brat blizanac poginulog predsednika, osudio izveštaj kao jednostran i rekao da je to "uvreda za Poljsku”.

Advokat Rafal Rogalski, koji zastupa rođake nastradalih, okarakterisao je ruski izveštaj kao "apsolutni skandal”. Eva Blašik, udovica komandanta poljskog vazduhoplovstva, koji se nalazio među poginulim putnicima, optužila je juče Moskvu za klevetanje njenog supruga zbog tvrdnji da je bio pijan i da je doprineo nesreći.

Rusija nema nameru da se upušta u polemiku sa Poljskom o izveštaju o padu aviona, izjavio je Igor Levitin, ruski ministar saobraćaja i član državne komisije. Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, izjavio je da su spekulacije o istrazi "neetičke i uvredljive”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.