Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Tri dana žalosti

Varšava -- Predsednik Poljske Leh Kačinjski proglasio trodnevnu žalost zbog jučerašnje saobraćajne nesreće u Francuskoj.

U nesreći je poginulo 27 Poljaka, a povređeno njih 23. U najvećoj evropskoj autobuskoj nesreći u poslednjih pet godina, u planinama kraj Grenobla poljski autobus se srušio u provaliju i zapalio.

Autobus je vraćao poljske hodočasnike iz Šćećina, iz obilaska svetilišta katoličke crkve u Evropi sa Notr Dam de la Salet, kraj Grenobla. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mesto nesreće i povređene juče su obišli predsednik Kačinjski i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Vlada Poljske je specijalnim letom jutros prevezla u Grenobl rođake stradalih.

Preživeli putnici tvrde da su na vrlo opasnoj strmoj deonici od osam kilometara, za koju je potrebna posebna dozvola, koju poljski autobus nije imao, otkazale kočnice, a vozač je stigao da uzvikne samo: "Držite se, otišle su kočnice."

Turistička agencija koje je organizovala putovanje hodočasnika i vlasik autobusa tvrde da je vozilo, staro sedam godina, bilo pre tri nedelje na tehničkom pregledu u Nemačkoj.

Glavni poljski inspektor drumskog saobraćaja Pavel Ušidus upozorio je danas da prevoznici često ne vode računa o tehničkom stanju svojih vozila, ali da glavni problem nisu stari autobusi, već to što vožaci ne poštuju propise i ne odmaraju se dovoljno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.