Izvor: B92, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Televizija za Belorusiju

Varšava -- Iz Poljske u ponedeljak, na svetski Dan ljudskih prava, počinje emitovanje programa satelitske televizije BELSAT za Belorusiju.

Poljska, kao i Evropska unija preko ruskog programa za Belorusiju, nastoji tako da razbije medijski monopol režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. BELSAT počinje sa sat programa dnevno, ali uskoro bi trebalo da ga produži čak na 16 sati a računa na Beloruse koji imaju satelitske antene, prema procenama oko sedam odsto domaćinstava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Želimo da pravimo normalan TV program a ne krutu antilukašenkovsku propagandu. Zato ćemo gledaocima ponuditi i poljsku tv seriju "Oficiri" ili američku "Eli MekBil", rekla je o novoj televiziji poljskim medijima njen šef Agnješka Romaševska Guzi.

BELSAT je osnovala poljska javna televizija TVP uz podršku poljskog Ministarstva inostranih poslova, a program koji stvara 30 novinara TVP iz Varšave i Bjalistoka na istoku Poljske finansira se iz poljskog državnog budzdzeta.

Ove godine pokretanje stanice i emitovanje slobodnog programa za Belorusiju koštalo je poljske poreske obveznike 5,8 miliona evra, a stanica računa i na interes inostranih sponzora koji su već pokazale američke, litvanske, norveške i nemačke fondacije.

Poljska ima i svoj radio za Belorusiju, ali njegov domet je vrlo ograničen samo na pograničje Belorusije sa Poljskom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.