Izvor: B92, 10.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Sastav nove vlade

Varšava -- Građanska platforma novog poljskog premijera Donald Tuska formira koalicionu vladu sa agrarnom Poljskom narodnom strankom.

Tusk je samo dan nakon imenovanja za premijera obelodanio gotovo ceo sastav svoje vlade. Vlada će uz premijera imati 19 ministara i dva vicepremijera, tri resora pripašće manjem koalicionom partneru a konačan sastav Tusk će predsedniku Lehu Kačinjskom predstaviti u sredu, kako bi šef države mogao da imenuje nov kabinet 16. novembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ključno ministarstvo privrede i funkciju potpredsednika vlade dobio je lider Poljske narodne stranke, bivši premijer Valdemar Pavlak, a toj partiji koja svoje uporište ima na selu pripašće i resor poljoprivrede.

"Još se nismo dogovorili da li će PSL dobiti ministarstvo rada ili ministarstvo životne sredine", dodao je Tusk.

Da u ekonomskoj politici Poljske liberali vode glavnu reč i da će pokušati da zemlji donesu privredno čudo, kako su obećali biračima na vanrednim izborima 21. oktobra, trebalo bi da garantuje budući ministar finansija Jacek Rostovski, blizak ocu poljskog puta u tranziciju Lešeku Balceroviču.

Uprkos žestokom protivljenju predsednika Poljske Leha Kačinjskog i upozorenjima njegovog brata blizanca, premijera u ostavci Jaroslava Kačinjskog, Tusk i dalje insistira da novi šef diplomatije bude bivši ministar odbrane u vladi Kačinjskog, Radoslav Šikorski.

Šef države tvrdi da ima neke poverljive informacije koje Ssikorskog diskredituju za funkciju ministra, ali Tusk ih je odbio kao insinuacije.

Svoju vladu Tusk je danas nazvao "povratkom Poljske u normalno stanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.