Izvor: B92, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Raskid vladajućih

Varšava -- Premijer Poljske Jaroslav Kačinjski raskinuo vladajuću koaliciju sa ultrakatoličkom Ligom poljskih porodica.

Lider LRP-a, ministar prosvete Roman Gjertih, izjavio je posle današnjeg sastanka da ga je premijer obavestio da raskida koaliciju, a da će u ponedeljak smeniti ministre iz LPR-a. To verovatno važi i za ministre iz Samoodbrane", rekao je Gjertih.

Gjetrih je naveo da je takvu odluku očekivao posle sastanka lidera najjače poljske stranke, opozicione >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Građanske platforme Donalda Tuska, s predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim. Na tom susretu dogovoreni su vanredni parlamentarni izbori, dve godine pošto je stranka braće Kačinjski došla na vlast.

Predsednik Leh Kačinjski i njegov brat blizanac Jaroslav, koji obavlja funkciju premijera, zalažu se za održavanje izbora na jesen. Oni su s Tuskom postigli dogovor da liberalna opozicija ne blokira usvajanje paketa hitnih zakona do tada.

Usvajanje tih zakona tiče se ulaska Poljske u Šengen naredne godine i izmene zakona o lustraciji. Taj zakon Ustavni sud Poljske proglasio je neustavnim, pa se on od sredine maja ne primenjuje.

Gjertih je danas optužio premijera da raskida vladajuću koaliciju i da insistira na prevremenim izborima zato što je državna izborna komisija odbila izveštaj o finansiranju stranke Pravo i Pravda braće Kačinjski.

Pravo i Pravda neće tako imati mogućnost da dobiju desetine miliona zlota predviđenih u državnom budžetu za finansiranje stranaka do kraja izbornog mandata, zbog čega se ta partija sada našla pred finansijskim krahom.

Vanredni izbori 21. oktobra, kako se najavljuje, doneli bi, prema anketama, izrazitu pobedu Tuskovim liberalima, koji bi osvojili 223 od 460 poslaničkih mesta. Pravo i Pravda braće Kačinjski može da računa na 139 mandata, postkomunisti iz Saveza demokratske levice na 68, a u parlament bi još ušla samo nova stranka Liga i Samoodbrana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.