Poljska: Radnici prenoćili u premijerovoj kancelariji

Izvor: Blic, 12.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Radnici prenoćili u premijerovoj kancelariji

Grupa od 40 od ukupno 200 aktivista poljskih sindikata Avgust 80 prenoćila je u poslaničkoj kancelariji poljskog premijera Donalda Tuska koju je u sredu okupirala protestujući zbog reforme penzionog sistema.



Sindikalci insistiraju da razgovaraju isključivo sa premijerom, iako su juče na njih čekala čak četvorica zamenika ministara raznih resora da im objasne zašto je parlament usvojio ukidanje dosadašnjih širokih privilegija za odlazak u penziju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Razgovaraćemo samo sa premijerom, zamenici ministra nemaju moć da donose odluke. Kada se vrati iz inostranstva, nadamo se da će za nas naći vremena", rekao je televiziji TVN24 jedan od sindikalnih lidera Pšemisl Skupjenj.

Sindikalni aktivisti doneli su u premijerovu poslaničku kancelariju dušeke, termose sa kafom, piće i jelo, navodeći da to nije okupacija kancelarije već "čekanje na premijera", a vremena imaju, kako kažu, ako treba do praznika, ne samo Božića, već čak do Uskrsa.

Premijer Tusk je danas u zvaničnoj poseti Francuskoj, a još ranije je poručio sindikalcima da nema nameru da sa njima razgovara pod pritiskom u svojoj kancelariji i pozvao ih je u nevladin centar Dijalog u Varšavi.

"Pokušaj pritiska silom na mene ne ostavlja nikakav utisak", rekao je Tusk.

Takav oblik protesta, upad i okupacija kancelarije nekog zvaničnika, postao je u Poljskoj popularan pošto je pretprošlog leta u kancelariju tadašnjeg premijera, sada lidera opozicije Jaroslava Kačinjskog upala grupica bolničarki, a nekoliko stotina njih postavila naselje od šatora i danima protestovala ispod premijerovih prozora.

Iako je tada bio uz bolničarke a protiv tadašnjeg premijera, legendarni vođa poljskih sindikata Solidarnost, bivši predsednik Leh Valensa posavetovao je sada premijeru Tusku da sindikalce na silu izbaci iz kancelarije.

"Sindikalci su prevršili meru, a to se u demokratiji ne može. Ja bih im rekao, pogledajte, porazgovarajmo. To je kancelarija premijera i vlada treba da se poštuje, a vi unosite anarhiju. Čekam vas (na drugom mestu). Kada me ne bi poslušali upotrebio bih silu i naredio da se izbace iz kanacelarije", rekao je Valensa.

Bivši vođa radničkih štrajkova i otpora Poljaka komunističkom režimu priznao je da su i njegovi sindikati u svoje vreme kršili zakone.

"To je, međutim, bila drugačija situacija. Danas u demokratskoj državi probleme treba rešavati izborima i izmenama zakona", rekao je Valensa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.