Poljska: Obeležena 71. godišnjica početka Drugog svetskog rata

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2010, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Obeležena 71. godišnjica početka Drugog svetskog rata

Zavijanje sirena probudilo je danas u zoru žitelje poljskih gradova Vjelunj i Gdanjsk podsetivši ih da je u to vreme, pre 71 godinu, napadom Nemačke na Poljsku počeo Drugi svetski rat.

Vjelunj, poljski gradić 21 kilometar od granice sa Hitlerovim Trećim rajhom nemački avioni bombardovali su i ubili 1.200 ljudi neposredno pre nego što će započeti rat.

Do tada najkrvaviji sukob počele su prve salve ispaljene 1. septembra 1939. u 4.45 sa nemačkog bojnog broda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Šlezvig Holštajn na poljski vojni garnizon na poloustrvu Vesterplate u Gdanjsku.

"Vesterplate je jedno od onih iskustava koja su predstavljala osnovu za odlučnost da se gradi novi, bolji evropski svet u kome susedi ne moraju da se boje jedni drugih", kazao je jutros na obeležavanju 71. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Poljski predsednik podsetio je na mudrost očeva osnivača Evropske unije sažetu u jednostavnu parolu: "Nije bilo Evrope, bio je rat".

"Danas imamo Evropu. Možemo zajedno da se osećamo bezbedno. Evropa postoji, rat postaje istorijsko iskustvo", rekao je Komorovski.

Na svečanosti na Vesterplate, gde je 60 dobrovoljaca izvelo istorijsku rekonstrukciju odbrane poluostrva u kojoj je 200 poljskih vojnika odolevalo nemačkim napadima do 7. septembra, britanski istoričar Norman Dejvis upozorio je da danas snaga država ne leži u sili, već u prijateljskim odnosima sa susedima.

"Treba se odreći zastaralih ideja i snova o veličini. Britanci to 1939. godine nisu shvatili. Naša snaga je danas u srdačnim odnosima sa susedima, u jakim vezama u okviru Evropske unije i NATO i u živoj svesti ne samo o nacionalnim interesima, nego i o zajedničkom dobru", kazao je u Dejvis.

Poljski predsednik Bronjislav Komorovski, u duhu naglašavanja značaja zajedničke Evrope za nacionalne interese Poljske, za svoju prvu, trodnevnu posetu u koju se uputio upravo iz Gdanjska odabrao je Brisel, a zatim u četvrtak nastavlja u Pariz i na kraju u Berlin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.