Izvor: B92, 05.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Degradacija oficira

Varšava -- Poljska priprema zakon koji će degradirati oficire koji su 1981. uveli vanredno stanje.

Predsednik Leh Kačinjski sprema zakon po kom bi članovi vojne vlade nacionalnog spasa s početka 80-ih godina prošlog veka, na čelu s generalom Vojćehom Jaruzelskim, bili degradirani u čin redova i spali na minimalnu penziju.

"Članovi Vojnog saveta nacionalnog spasa su samo simbol, zakon će obuhvatiti i druge odgovorne za komunističke zločine", potvrdio je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << listu Đenjik šef kabineta predsednika Aleksandar Ščiglo.

Zakon predviđa automatsko ražalovanje i oduzimanje penzije ne samo poslednjem komunističkom predsedniku Poljske Jaruzelskom i generalima koji su u Poljskoj 1981. uveli vanredno stanje, već i funkcionerima resora komunističke državne bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.