Poljoprivredni sajam od subote, Mađarska zemlja partner

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 13:06

Poljoprivredni sajam od subote, Mađarska zemlja partner

Međunarodni Poljoprivredni sajam posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, kada je organizovan virtuelno, ponovo će biti održan na Novosadskom sajmu od 21. do 27.maja, a zemlja partner biće Mađarska.

Generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković kaže da su se u periodu pandemije lavovski borili da ostanu aktivni i da održe komunikaciju sa izlagačima.

Ove godine imamo 1.100 izlagača, što je 80 odsto od 2019. godine. Zadržali smo međunarodni karakter >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što dokazuju nastupi kompanija iz 21 zemalje. Uz brojne kolektivne izložbe možemo da najavimo i premijerni nastup Maroka. Četvrtak, 26. maj je Dan stočara, a taj dan će biti posvećen i Večeri šampiona i ocenjivanju kvaliteta. Najveća atrakcija biće bik Veliša, a najskuplja mašina na sajmu biće kombajn ITM grupe vredan 450.000 evra, rekao je Cvetković.

Zemlja partner ove godine je Mađarska.

Ambasador ove zemlje u Srbiji, Atila Pinter, naglašava da Mađarska Srbiju smatra važnim regionalnim partnerom.

Osim u odličnim političkim odnosima, to se ogleda i u stalnom rastu spoljno-trgovinskog prometa.

"Zbog važnosti ovih odnosa, 21. maja ćemo na ceremoniji otvaranja biti predvođeni visokom političkom delegacijom. Prvi put otkako je formirana nova vlada Mađarske, u Srbiju na ceremoniju otvaranja Poljoprivrednog sajma dolazi premijer Viktor Orban. Vodićemo i direktne pregovore sa preduzećima, a pripremamo i kvalitetne stručne programe. Dan Mađarske će biti održan 23. maja, a tema će biti digitalizacija poljoprivrede", rekao je ambasador Pinter.

Senad Mahmutovič, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ističe da u realizaciji Sajma učestvuju sa velikim entuzijazmom.

Ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

Ministarstvo poljoprivrede je pokrovitelj ove manifestacije već godinama. Mi u organizaciji i realizaciji učestvujemo na najvišem nivou. U toku 89.sajma ministar i njegovi saradnici imaće čitav niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima država koje su najavile svoju posetu.Ovaj sajam na najbolji način predstavlja poljoprivredne potencijale sa kojima Srbija raspolaže, kaže Senad Mahmutovič.

Ove godine će biti prisutna najbolja grla goveda, pre svega tovne rase, konja, ovaca i koza. U četvrtak 26. maja, na Danu stočara će prodefilovati najkvalitetnija grla sa ovih prostora.

Tradicionalno u Hali 1A pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održaće se izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom "Srpski kvalitet", a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

Najavljuje se i prisustvo pčelara u Hali 23.

Porodični dan je sreda, 25. maj. Tada čitava porodica sa decom do 14 godina, može da poseti Sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.

Generalni sponzor 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje, a kompanija Al Dahra je tradicionalni zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 21. maja

Izvor: Danas, 19.Maj.2022

Na Novosadskom sajmu se u subotu, 21. maja, otvara 89. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kome će se do 27. maja predstaviti 1.100 izlagača iz 21 zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.