Poljaci odaju poštu, ali neće Kačinjskog u Vavelu

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci odaju poštu, ali neće Kačinjskog u Vavelu

Poljaci su noćas po osam sati stajali u redu kako bi u Predsedničkoj palati u Varšavi u mimohodu prošli pored kovčega predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije koji su u subotu poginuli u avionskoj nesreći kod Smolenska na zapadu Rusije.

I oni Poljaci koji nikada nisu glasali za Kačinjskog, medijima ponavljaju da su došli da mu odaju poštu jer je bio šef države, a poginuo je odlazeći da ispuni državnu dužnost - da oda poštu hiljadama Poljaka, vojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zarobljenika koji su po naredjenju Staljina aprila 1940. godine streljani u Katinskoj šumi kraj Smolenska.

Uprkos sedmodnevnoj nacionalnoj žalosti, sinoćnja odluka da na želju porodice predsednik i prva dama budu sahranjeni medju poljskim velikanima, u kripti maršala Juzefa Pilsudskog u katedrali starog kraljevskog zamka Vavel u Krakovu izazvala je kontroverze, pa i ulične proteste u tom gradu.

Na internetu, samo na Fejsbuku, od sinoć postoji već šest grupa koje traže da Poljaci na referendumu odluče da li je predsednik Kačinjski dostojan da počiva pored poljskih kraljeva kao što je Jan III Sobjeski, pobednik nad Turcima kod Beča 1683. godine.

"Ne u Vavel, na Povonzki. Ostani u Varšavi", skandiralo je oko 400 demonstranata sinoć u Krakovu.


"Glupo nam je da protestujemo u vreme žalosti. Ali u Vavelu leže ljudi najzaslužniji za Poljsku. Ja sam poštovala predsednika Kačinjskog ali mislim da nema zasluga da bude u takvom društvu", kazala je poljskoj televiziji TVN24 jedna od devojaka kraj transparenta "Da li je zaista dostojan da bude pored kraljeva?".

Političari iz vladajuće Gradjanske platforme, koji trenutno imaju svu vlast, čvrsto su rešeni da poštuju želju porodice, kako ne bi bili optuženi da zloupotrebljavaju tragediju.

Počasnu stražu pored kovčega predsednika i prve dame danas drže i premijer Donald Tusk i njegovi ministri. Oni su na tom mestu zamenili članove sindikata Solidarnost, čiji je Kačinjski bio jedan od vodja pred pad komunističkog režima.

Na trgu Pilsudskog u Varšavi, gde će se u subotu kod Groba neznanog junaka održati državni oproštaj od svih 96 žrtava avionske nesreće, očekuje se oko milion Poljaka, a železnica je najavila da će organizovati besplatne vanredne vozove.

Predsednik i prva dama biće sahranjeni u nedelju popodne u Krakovu.

Pogrebna povorka u kojoj će biti i vodeći svetski državnici, na čelu sa predsednicima SAD i Rusije, Barakom Obamom i Dmitrijem Medvedevim i čelnicima Evropske unije, proći će od katedrale u centru grada do kripte pod vavelskom katedralom.



Medju državnicima na sahrani Kačinjskog i Tadić




Na sahranu poljskog predsednika Leha Kačinjskog, u nedelju u Krakov dolaze najviši zvaničnici 21 zemlje, medju kojima su i predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i

Dmitrij Medvedev, saopštilo je danas poljsko ministarstvo inostranih poslova.

Medju brojnim državnicima, sahrani Kačinjskog i njegove supruge Marije prisustvovaće i predsednik Srbije Boris Tadić, potvrdjeno je agenciji Beta u njegovom kabinetu.

Leha Kačinjskog i prvu damu ispratiće i lični prijatelji poljskog predsednika - češki predsednik Vaclav Klaus i predsednik Gruzije Mihail Sakašvili.

Predsednici će predvoditi i nacionalne delegacije Francuske, Slovačke, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Letonije, Estonije, Albanije, Moldavije i Rumunije.

Nemačku će predstavljati i predsednik Horst Keler i kancelarka Angela Merkel, Španiju kralj Huan Karlos i premijer Hose Luis Sapatero, Ukrajinu i sadašnji predsednik Viktor Janukovič i bivši Viktor Juščenko.

Evropska unija poslaće na sahranu predsednika Poljske najviše čelnike - svog predsednika Hermana van Rompeja, šefa Evropske komisije Žoze Manuela Baroza i predsednika Evropskog parlamenta Ježija Buzeka.

NATO će predstavljati generalni sekretar Anders Fog Rasmusen.

Na sahrani će biti i Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova čijem se

priznavanju Kačinjski protivio, a ponavljao je da dok je on na

funkciji Poljska u Prištini neće imati svog ambasadora.

Premijeri ili šefovi diplomatije predvodiće delegacije Velike

Britanije, Litvanije, Kanade, Indije.

Kinu će predstavjati ministar saobraćaja a neće izostati ni Iran

koji u Krakov šalje zamenika šefa diplomatije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.