Izvor: RTS, 16.Feb.2022, 20:04

Polja maka odolela sukobima u Avganistanu – zašto se i dalje seje iako je prodaja opijuma zabranjena

Opijum je odavno postao simbol Avganistana. Uništene kuće svedoče o svim sukobima, ali polja maka su netaknuta. Lokalno stanovništvo nije prestalo da ga seje iako je prodaja opijuma i hašiša zabranjena. Kako oni sada žive i da li talibani zaista žele da prekinu proizvodnju opijuma?
Kada bi reka Helmand mogla da govori, pričala bi o svakoj godini koju su Amerikanci proveli u Avganistanu. U toj oblasti su bili najveći sukobi, a pustinja pripada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nomadima sa kamilama i ovcama. Žive od mleka, zemlje i onoga što stignu da ugrabe.

Za njih se skoro ništa nije promenilo u poslednjih dvadesetak godina. Jedan od žitelja ističe da opijuma više nema.
Da bi se stiglo do bazara gde se prodaje opijum, treba ceo dan i još malo preko toga. Trgovina opijumom i hašišom je opasna. Ako niste trgovac narkoticima, s tog mesta teško ko izlazi živ.
Divlja lepota Avganistana može da vas prevari i začas se pretvori u zlo, a to je teritorija talibana.
Svuda uokolo su uništene kuće, ali polja maka niko nikada nije dirao. Tu leži veliki novac, a opijum je odavno postao simbol Avganistana.
Ne baš u gradu, ali u toj zoni ima puno polja maka. Sada je prodaja zabranjena i više niko ne kupuje.
Pakuju ga u kese, jednu od njih su otvorili i pokazali reporteru RTS-a. Taman je i gust skoro kao nafta.
Na pitanje koliko hiljada dolara vrede ti spremljeni paketi, gazda kaže oko 20.000 dolara. I to samo u nekoliko kesa.
Govoreći o tome da li će sada prestati sa proizvodnjom ako niko ne kupuje, oni kažu da su ga za svaki slučaj ponovo zasadili.
Iznenada dolaze talibani i kreće rasprava. Nije jasno da li oni stvarno žele da prekinu proizvodnju ili su to samo prazne priče. U pitanju je ogroman novac.
A biljke rastu i na proleće će postati mak, zatim opijum ili hašiš.
Avganistan je pun iznenađenja i toliko siromašan da vas ponekad uplaši. Pleme Kući će nastaviti da šparta Avganistanom kao da se ništa ne dešava. Svet za sebe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POLJA MAKA ODOLELA SUKOBIMA U AVGANISTANU Zašto se i dalje seje iako je prodaja opijuma zabranjena?

Izvor: Blic, 17.Feb.2022, 07:58

Opijum je odavno postao simbol Avganistana. Uništene kuće svedoče o svim sukobima, ali polja maka su netaknuta. Lokalno stanovništvo nije prestalo da ga seje iako je prodaja opijuma i hašiša zabranjena. Kako oni sada žive i da li talibani zaista žele da prekinu proizvodnju opijuma?

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.