Politički ćorsokak u Severnoj Irskoj, dogovor o vladi nije na vidiku

Izvor: Blic, 05.Jul.2017, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički ćorsokak u Severnoj Irskoj, dogovor o vladi nije na vidiku

Predsednica najveće protestantske partije u Severnoj Irskoj Arlin Foster izjavila je juče da do jeseni neće biti dogovora o funkcionisanju zajedničke protestantsko-katoličke vlade te britanske autonomne oblasti.

Foster je rekla da njena Demokratska unionistička partija nije postigla dogovor sa irskim nacionalistima iz stranke Šin fejn (Sinn Fein), ali da će oni "nastaviti razgovore tokom leta".

Protestantsko-katolička vlada Severne Irske ne funkcioniše od januara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Od tada je probijeno nekoliko rokova koje je sama vlada postavila za postizanje dogovora, a poslednji rok je istekao juče.

Obe partije krive drugu stranu za postojeći politički ćorsokak koji preti opstanku modela zajedničkog učešća protestanata i katolika u vlasti Severne Irske, ključnog dostignuća mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

Britanski ministar za Severnu Irsku Džejms Broukenšir rekao je juče da se nada postizanju dogovora o izlasku iz ćorsokaka zbog kojeg građani Severne Irske nemaju funkcionalnu vladu već šest meseci.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.