Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 10:54

Političari žive duže od građana koje zastupaju

Političari žive duže od građana koje zastupaju, pokazuje međunarodna studija britanskih i australijskih naučnika. Razlika u životnom veku političara i stanovništva u Švajcarskoj je najmanja i iznosi tri godine, a najveća u SAD sedam godina.
U trenutku kada ima 45 godina, političar u Austriji može da očekuje da će živeti još 40,1 godinu, a običan građanin iste starosti ima pred sobom 36,2 godine života.

To znači da je životni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vek političara duži za 3,9 godina.
Za potrebe studije analizirani su podaci 2.664 poslanika od 1918. do 2017. godine.
Pokazalo se da su političari u kasnom 19. i ranom 20. veku gotovo u svim zemljama imali sličan životni vek kao i ostalo stanovništvo. Tokom 20. veka su se povećavale razlike.
Razlika u životnom veku političara i stanovništva u Švajcarskoj je najmanja i iznosi tri godine, a najveća u SAD sedam godina.
Kao jedan od razloga za toliku razliku u životnom veku u 11 zemalja naučnici su naveli natprosečno visoka primanja političara.
Međutim, analiza pokazuje da su važni i drugi faktori jer je razlika u dužini životnog veka počela da se uočava pola veka pre nego što je došlo do velikih razlika u primanjima.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studija pokazala: Političari će nas nadživeti

Izvor: Radio 021, 06.Jul.2022

Političari žive duže od građana koje zastupaju, pokazuje međunarodna studija britanskih i australijskih naučnika.

Nastavak na Radio 021...

Studija: U kojoj zemlji političari žive duže od stanovništva, a gdje je najmanja razlika

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2022

Političari u Austriji žive duže od građana koje zastupaju, pokazuje međunarodna studija britanskih i austrijskih naučnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.