Policija u najvećoj faveli Rija

Izvor: B92, 13.Nov.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u najvećoj faveli Rija

Rio de Žaneiro -- Elitne policijske jedinice, uz podršku vozila i helikoptera, ušle su pred zoru u najveću favelu u Rio de Žaneiru, u pokušaju da stanu na put narko bandama.

Cilj racije je povećanje bezbednosti i "čišćenje" grada od teško naoružanih narko bandi, koje decenijama vladaju gradskim favelama.

Prema podacima policije, narko banda koja je kontrolisala taj sirotinjski kvart, godišnje je od prodaje droge zarađivala 50 miliona dolara.

U ranim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jutarnjim satima specijalne jedinice brazilske policije u pratnji oklopnih vozila, upale su u najveću favelu u Rio de Žaneiru.

Sirotinjsko naselje Rosina već decenijama je glavno uporište trgovaca drogom.

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da su Rosina i susedna favela Vidigal pod kontrolom. Tokom akcije nije ispaljen nijedan metak, nemamo informacije o hapšenjima ili zapleni oružja", rekao je Alberto Pioneiro Neto, šef vojne policije.

Specijalci, u pratnji novinara krčili su put kroz prašnjave uličice, dok su im helikopteri u niskom letu pružali podršku iz vazduha.

Akcijom u četvrti Rosinja zadat je "ogroman udarac strukturi trgovine narkoticima u Rio de Žaneiru", rekao je savetnik za bezbednost i bivši kapetan u elitnoj jedinici koja izvodi raciju Paulo Storani.

Neki stanovnici favele u kojoj živi 100 hiljada ljudi, sa olakšanjem su dočekali akciju policije. Ima i onih koji su sumnjičavijer su čuli da u drugim sličnim naseljima koje je preuzela policija, situacija nije bolja-umesto narko bandi sada ih navodno maltretiraju policajci.

"Rosinja je jedna od strateški najvažnijih tačaka koje policija treba da kontroliše u Rio de Žaneiru", izjavio je Storani, dodajući da bezbednost u toj oblasti ima veliku važnost zbog ogromnog broja ljudi koji tuda cirkulišu.

Favela Rosina nalazi pored jednog od najbogatijih delova Rija. Zbog povoljnog položaja, postala je jedna od najvećih i najunosnijih distributivnih tačaka u trgovini drogom u gradu, a brazilske vlasti obećale su da će učiniti najveće gradove u zemlji bezbednijim uoči Svetskog šampionata u fudbalu 2014. i Olimpijskih igara 2016.

Prema nekim procenama, banda Prijatelji prijatelja koja je kontrolisala Rosinu zaradi godišnje od prodaje droge više od 50 miliona dolara.

Najbolji kupci su turisti koji dolaze da posete Ipanemu i Kopakabanu, poznate po popularnim plažama, i Brazilci iz srednje i više klase koji žive u tim oblastima.

Vlasti su obećale da će uspostaviti bezbednost do održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijade 2016. godine.

Policija je u petak otvoreno najavila da planira da izvrši raciju u Rosinji. Ta taktika je korišćena i ranije, a time se postiže da bude manje vatrenih obračuna, a članovi bande ili pobegnu ili se mirno predaju.

Policija je prethodnih dana postavila kontrolne punktove na ulazu u Rosinju, na kojima proverava pešake i vozila.

U četvrtak je uhapšen jedan od vođa narko kartela Antonio Bonfim Lopes, poznatiji kao "Nem", koji je bio najtraženiji krijumčar narkotika u Riu, preneo je AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brazil: Policija ušla u najveću favelu u Riju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Nov.2011

Elitne policijske jedinice, uz podršku vojnih vozila i helikoptera, ušle su u nedelju ujutro pred zoru u najveću favelu - naselje siromaha u Rio de Žaneiru, u pokušaju da stanu na put moćnim narko bandama. Akcija u naselju Rosini je deo policijske kampanje čiji cilj je da se proteraju teško...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Brazilska policija zauzela najopasnije naselje u Riu

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2011

RIO DE ŽANEIRO - Brazilska policija saopštila je da završila operaciju "čišćenja" siromašnog kvarta Rosinja od narko bandi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pogledajte:Policija preuzela najveću favelu u Riju

Izvor: Blic, 13.Nov.2011

Elitne policijske jedinice, uz podršku vojnih vozila i helikoptera, preuzele su danas za samo nekoliko sati najveću favelu - naselje siromaha u Rio de Žaneiru, bez ijednog ispaljenog metka. ..Cilj racije je povećanje bezbednosti i "čišćenje" grada od teško naoružanih narko bandi, koje decenijama...

Nastavak na Blic...

Policija zauzela najveću favelu u Riju

Izvor: Vesti-online.com, 13.Nov.2011

Elitne policijske jedinice, uz podršku vojnih vozila i helikoptera, preuzele su danas za samo nekoliko sati najveću favelu - naselje siromaha u Rio de Žaneiru, bez ijednog ispaljenog metka...Akcija u naselju Rosinja bila je deo policijske kampanje čiji cilj je da se proteraju teško naoružane bande...

Nastavak na Vesti-online.com...

UHAPŠEN BRAZILSKI NARKO-KRALJ

Izvor: Kurir, 14.Nov.2011, 08:12

RIO DE ŽANEIRO - Opsada...Brazilski specijalci okončali su juče akciju „čišćenja“ Rosinje, jedne od najvećih favela u Rio de Žaneiru, od dilera drogom i ostalih kriminalnih grupa koje nadziru čitave gradske četvrti...Tom prilikom uhapšen je Antonio Fransisko Bonfim Lopez, jedan od najtraženijih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.