Policija u Varšavi suzavcem rasterala proteste protiv zabrane abortusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2020, 11:36

Policija u Varšavi suzavcem rasterala proteste protiv zabrane abortusa

Poljska policija suzavcem je u Varšavi rasterala noćas protest Poljakinja protiv presude Ustavnog suda kojom je gotovo potpuno zabranjen veštački prekid trudnoće, jer više na njega nemaju pravo trudnice koje bi rodile bebe sa teškim oštećenjima, deformitetima i bolestima.

Protest zbog toga što Poljakinjama sada ostaju samo dva legalna razloga da veštački prekinu trudnoću, ako je direktno ugrožen život majke ili ako je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja ili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << incesta, počeo je sinoć kada se oko 1.000 ljudi, uglavnom žena okupilo ispred Ustavnog suda u Varšavi gde su na trotoaru sudijama ispisali poruku "Krvave su vam ruke".

Sa transparentima "Krvave su vam toge", "Zakon treba da nas štiti", "Sudije spremaju ženama pakao" iako je Varšava u kovid-19 crvenoj zoni gde prema sanitarnim restrikcijama spontana okupljanja nisu dozvoljena demonstranti su krenuli prema sedištu vladajuće partije Pravo i Pravda a zatim ka kući lidera stranke Jaroslava Kačinjskog.

Upravo njega Poljakinje optužuju za dalje pooštravanje ionako jednog od najrestriktivnijih zakona o veštačkom prekidu trudnoće u Evropi jer po uverenju Kačinjskog koje je javno izneo, kao i Poljske katoličke crkve, beba mora da se rodi, makar njen kratki život bio neprestano mučenje i patnja, makar živela samo kratko kako bi mogla da bude krštena i dostojno sahranjena.

Policije je demonstrante od početka povremeno upozoravala da je njihov protest nelegalan i da se raziđu ali je intervenisala i upotrebila suzavac tek pred kućom Kačinjskog.

"Policajcima nije falilo strpljenja. Ta okupljanja u Varšavi su mirna. Ali u slučaju agresije kada lete kamenice, mora se računati na odlučan odgovor", kazao je danas na konferenciji za novinare portparol policije u Varšavi Silvester Marčak.

Policija je noćas uhapsila 15 demonstranata zbog napada na policajce i bacanja kamenica, 35 je na mestu novčano kaznila a 89 njih će odgovarati pred sudom.

Policija je Sanitarnoj inspekciji prijavila preko 200 osoba da nisu poštovale sanitarne mere uvedene u crvenoj zon zbog pandemije virusa korona.

Vladajući poljski konzervativci Kačinjskog pokušavali su da ukinu potpuno pravo ženama na veštački prekid trudnoće predlozima da se pooštri zakon koji je posle mučnih debata donet kao nacionalni kompromis 1993. godine ali su se uvek povlačili pred protestima stotina hiljada Poljakinja na ulicama.

Nađena je zato prečica da grupa poslanika Prava i pravde zatraži ocenu Ustavnog suda u kome su sada sve sudije, osim jednog, izabrane po preporuci vladajuće stranke a Ustavni sud je ocenio u četvrtak da je fetus dete u prenatalnoj fazi koje kao ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo i na život, tako da je taj izuzetak iz zakona koji omogućava abortus u suprotnosti sa Ustavom Poljske.

Protiv takve presude bila su dvojica sudija zbog toga što je zaobiđen redovni proces donošenja zakona u parlamentu i kukavički prebačen kao vrući kesten Ustavnom sudu a takođe zbog toga što primorava poljske žene na junaštvo i patnju koje neke od njih nisu u stanju psihički da podnesu.

"To je regulisanje prava žena da odluče da li su u stanju da ponesu vanserijsko breme sudbine i da njeno materinstvo bude opterećeno izazovom da bude heroj. To je odluka da li je spremna često na doživotnu borbu sa ravnodušnošću bližnjih, nedostatkom podrške od strane porodice, društva, države", kazao je sudija Pjotr Pšočlkovski koji je bio protiv presude.

Ustavnom sudu zahvalila je odmah nakon presude Poljska katolička crkva.

"Presuda Ustavno suda Poljske znači ukidanje gotovo svih legalnih abortusa u Poljskoj. Presuda znači ilegalne abortuse ili u inostranstvu za one koji za to imaju novac i još veće patnje za preostale. Tužan dan za prava žena", kritikovala je odluku visoka komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović.

U Poljskoj od 38 miliona stanovnika se godišnje legalno obavi oko 1.000 veštačkih prekida trudnoće i to većina upravo kada pregledi pokažu da su u pitanju tako teški deformiteti ploda ili oboljenja da bi život bebe pretvorila u neizrecivu patnju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Policija u Varšavi suzavcem rasterala proteste protiv zabrane abortusa

Izvor: Beta, 23.Okt.2020

Poljska policija suzavcem je u Varšavi rasterala noćas protest Poljakinja protiv presude Ustavnog suda kojom je gotovo potpuno zabranjen veštački prekid trudnoće, jer više na njega nemaju pravo trudnice koje bi rodile bebe sa teškim oštećenjima, deformitetima i bolestima.Protest zbog toga što...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.