Policija se povukla sa ulica, vojska preuzela bezbednost u Port Saidu

Izvor: Blic, 08.Mar.2013, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija se povukla sa ulica, vojska preuzela bezbednost u Port Saidu

Egipatska policija povukla se danas sa ulica egipatskog grada Port Said u Suecu, a vojska je preuzela brigu za bezbednost, u pokušaju da se smiri talas protesta i sukoba koji su prerasli u pobunu protiv vlade.

Port Said je bio središte najtežeg nasilja u nemirima koji su zahvatili više egipatskih gradova od kraja januara.

Vojska je zamenila policiju da bi se smirila situacija, pošto su stanovnici gnevni na policiju zbog ubistva nekoliko desetina demonstranata u januaru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Mnogi za njihovu smrt optužuju policiju i smatraju da je koristila prekomernu silu, navodi AP.

Jednog 33-ogodišnjeg demonstranta su tokom sinoćnih sukoba s policije pogodila tri metka, od kojih jedan u glavu. U sukobima je 73 demonstranta povređeno.

U protestima posle ove prve presude poginulo je oko četrdeset ljudi. Napetost u gradu je u nedelju porasla posle objave da će van grada biti premeštene 39 osobe pritvorene u Port Saidu, a koje treba da se pojave u okviru drugog dela suđenja za ovaj slučaj, čija se presuda očekuje sutra u Kairu.

U sukobima koji su izbili posle te objave, u noći od nedelje na ponedeljak, poginulo je šest osoba, od kojih tri policajca.

Neredi u Port Saidu izbili su u januaru zbog izricanja smrtne kazne fudbalskim navijačima zbog ubistava tokom prošlogodišnjih okršaja, a ponovo su se razbuktali u nedelju, kada je život izgubilo šestoro ljudi, od kojih trojica policajaca.

Povezane vesti: Sukob demonstranata i policije ispred ambasade SAD u Kairu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Policija se povukla sa ulica, vojska preuzela bezbjednost

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2013

PORT SAID - Egipatska policija povukla se danas sa ulica egipatskog grada Port Said u Suecu, a vojska je preuzela brigu za bezbjednost, u pokušaju da se smiri talas protesta i sukoba koji su prerasli u pobunu protiv vlade.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.