Policija koristila gumene metke na protestu u Pretoriji

Izvor: RTS, 24.Feb.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija koristila gumene metke na protestu u Pretoriji

Policija Južnoafričke Republike ispalila je gumene metke i šok granate kao bi razbila sukobe između lokalnih demonstranata i migranata nastalih u maršu protiv imigracije u Pretoriji.
Kuće i prodavnice koje su bile u vlasništvu stranaca su u poslednjih nekoliko nedelja opljačkane i spaljene, a neki Južnoafrikanci navode da su to bili bordeli i jazbine droge, prenosi AFP.
U poslednjih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina napadi na strance su se događali često u Južnoafričkoj Republici, a podstaknuti su visokim stopama nezaposlenosti i siromaštva.
Policija u Pretoriji formirala je linije koje će odvajati protestante u rastućim tenzijama između nekih Južnoafrikanaca i migranata iz Nigerije, Zimbabvea, Somalije, Pakistana i drugih država.
"Previše je ovde ljudi koji donose drogu i daju je mladima, ali i zločinima koje to donosi", rekao je jedan učesnik marša, dok Kleman Melfort, migrant iz Zimbabvea, kaže da se ne plaši borbe.
Predsednik JAR Džejkob Zumam oštro je osudio najnoviji talas ksenofobije i naveo da je bilo "pretnji nasiljem i zastrašivanja i uništavanja imovine nedržavljana".
U nekim sredinama stanovnici krive "došljake" za zločine koji su se dogodili, posebno za trgovinu drogom, navodi se u saopštenju predsedništva države.
Kako navodi AFP, Zuma je građane pozvao da prestanu da krive migrante za široku rasprostranjenost kriminala u državi, ali je naveo da će se država postarati da stane na put poslovima sa drogom i ilegalnim migrantima.
U prethodnoj nedelji više od 20 prodavnica je bilo obijeno u predgrađu Pretorije, dok su u južnom delu Johanesburga stanovnici napali najmanje 12 kuća.
Alan Bom iz DR Kongo koji živi u Južnoafričkoj Republici već 14 godina, rekao je agenciji da je odlučio da ostane u kući u toku marša
"Vrlo dobro znamo da je bilo napada, uplašeni smo", rekao je Bom.
U Južnoafričkoj Republici 2008. se dogodio najgori oblik nasilja izazvanog ksenofobijom usled kog je život izgubilo 62 osobe.
Najmanje sedam osoba poginulo je u 2015. u sličnim nemirima u Johanezburgu i Durbanu, kada su bande napale i jurile afričke imigrante.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.