Izvor: RTS, 11.Maj.2022, 18:31

Policija Hongkonga uhapsila kardinala Džozefa Zena, Vatikan zabrinut

Policija Hongkonga je uhapsila kardinala Džozefa Zena, jednog od najviših katoličkih sveštenika u Aziji i još četvoricu saradnika koji su mu pomagali u vođenju sada raspuštenog humanitarnog fonda za demonstrante.
Prema svedočenju pripadnika policije, Džozef Zen (90), bivši biskup Hongkonga, zadržan je u policijskoj stanici Čaj Van blizu njegove crkvene rezidencije pod optužbom da je bio u dosluhu sa stranim silama.

Izvor iz pravosuđa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hongkonga, koji je upoznat sa ovim slučajem, izjavio je da je osim Zena uhapšeno još četvoro ljudi – advokat Margaret Ng (74), aktivistkinja i pop pevačica Deniz Ho, bivši poslanik Cid Ho i bivši akademik Huj Po Keung, svi pod istim optužbom.
Huj je uhapšen na aerodromu u utorak uveče, prema izveštajima lokalnih medija, dok je Cid Ho već bio u zatvoru zbog odvojenog slučaja.
Njih petorica su bili poverenici "Fonda za humanitarnu pomoć 612", koji je pomagao demonstrantima uhapšeni tokom protesta 2019. godine.
Peking je u junu 2020. doneo Zakon o nacionalnoj bezbednosti, koji kažnjava terorizam, "šurovanje" sa stranim silama, subverziju i secesiju, a maksimalna predviđena kazna je doživotni zatvor.
Zen je dugo kritikovao politiku Kine i njenog predsednika Si Đinpinga, navodi britanska agencija.
Vatikan zabrinut zbog hapšenja kardinala ZenaVatikan je o hapšenju kardinala obavešten danas i ta informacija je primljena "sa zabrinutošću" i pomno prati razvoj događaja.
"Sveta Stolica je sa zabrinutošću saznala za vesti o hapšenje kardinala Zena i prati razvoj događaja sa izuzetnom pažnjom", rekao je portparol te institucije Mateo Bruni u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vatikan zabrinut zbog hapšenja: "Kardinal bio u dosluhu sa stranim silama"

Izvor: B92, 11.Maj.2022

Policija Hong Konga je uhapsila kardinala Džozefa Zena, jednog od najviših katoličkih sveštenika u Aziji i još četvoricu njegovih saradnika...Smatra se da su mu saradnici pomagali u vođenju sada raspuštenog humanitarnog fonda za demonstrante...Prema svedočenju pripadnika policije, Zen (90),...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.