Polarna zima u SAD

Izvor: B92, Beta, 07.Jan.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polarna zima u SAD

Beograd -- Polarna zima zahvatila je veći deo SAD, a prema prognozama Amerikanci mogu da očekuju jak vetar i još niže temperature u narednim danima.

Ledeno vreme, koje je pogodilo i jug zemlje i srednji zapad, odnelo je šest života a strahuje se da će uništiti voćnjake. Meteorolozi predviđaju da će najviše snega pasti u državama Ajovi, Ilinoisu i Mizuriju.

Ledeni talas najviše je iznenadio stanovnike Južne karoline i Luizijane, gde sneg nisu videli godinama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hladni vetar i mraz očekuju se tokom noći, kada će temperatura pasti na nulu.

Farmeri na Floridi strahuju da bi oštra zima mogla da uništi rod pomorandže i limuna.

"Za voće su najgore nagle promene, kada jednog dana imate minus 4, a sledećeg 20 stepeni", kaže jedan farmer.

Lokalna vlada naložila je svim nadležnim službama da pomognu farmerima kako bi se voćnjaci zaštitili od mraza. Dobrovoljci dele ćebad i toplu odeću beskućnicima.

Tokom proteklog vikenda u južnim američkim državama od hladnoće je umrlo šest osoba.

Broj žrtava je i veći, jer je nekoliko ljudi poginulo u saobraćajnim nesrećama na zaleđenim putevima i u požarima koji su izazvale peći i grejalice.

Vatrogasci u Indijani nisu uspeli da ugase požar pošto su im se zbog hladnoće zaledili hidranti.

Najniža temperatura, 30 stepeni ispod nule, zabeležena je u Minesoti, u oblasti jezera Krejn.

"Ovo je najgora zima koju pamtim u poslednjih 8 godina koliko raznosim poštu", rekla je radnica pošte.

U Oklahomi, zbog hladnoće nastava u školama je obustavljena do kraja nedelje.

U Kentakiju je proglašeno vanredno stanje, pošto su od neobično niskih temperatura popucale vodovodne cevi, pa veliki broj stanovnika nema vodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.