Polančec  prodao „vegetu“

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polančec prodao „vegetu“

ZAGREB - Hrvatski vicepremijer i ministar privrede Damir Polančec nameravao je da švajcarskoj kompaniji „Nestle“ proda najpoznatiji „Podravkin“ brend - čuvenu „vegetu“, objavio je zagrebački Večernji list u jučerašnjem broju.

Naime, list je nedavno došao do ugovora u koji Polančec navodno hteo da ubaci član koji bi švajcarskoj firmi omogućio da u budućnosti i pod izvesnim okolnostima dođe do vlasništva nad „vegetom“, začinom koji je već decenijama zaštitni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << znak hrvatske „Podravke“. Da bi dobila mogućnost da distribuira za svog tržišnog konkurenta, „Podravka“ je pristala da Švajcarcima da pravo prvenstva u slučaju „vegete“ - ako kompanija dođe u probleme ili iz nekog drugog razloga odluči da proda taj biznis.

Tada bi, kako piše u ugovoru, koprivnička kompanija bila dužna da pozove „Nestle“ „da učestvuje u svim procesima koji se odnose na takvu prodaju“, da „‘Nestleu’“ da priliku za jednaku ili bolju ponudu u odnosu na tu prodaju (...) od bilo koje druge strane“, a uprava bi trebalo da preporuči Nadzornom odboru da kupac „vegete“ bude „Nestle“.

SMOKING IZA REŠETAKA

Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomesečni pritvor šestorici osumnjičenih za malverzacije u „Podravki“, a njihovi advokati su najavili žalbe. Moćnici navikli na prijeme i smokinge noć su prespavali u ćelijama u koje se pritvaraju navijači nakon nereda, nisu mogli da komuniciraju sa porodicom, pa su prespavali u odeći u kojoj su privedeni. Da ironija bude veća, te je prostorije pre mesec dana obišla premijerka Jadranka Kosor za proslavu Dana policije.

ISKORIŠĆENA  I ODBAČENA

„Podravka“ je bila distributer za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru. Ugovor je stupio na snagu 2003. na razdoblje od pet godina, ali je već 2007. prestala saradnja. „Nestle“ je do tada razvio sopstvenu distribuciju i preuzeo tržišne udele koje im je osigurala „Podravka“.

svoje „zlatne koke“, proizvoda na kojem je kompanija nastala i od kojeg godišnje zarađuje oko 700 miliona kuna, petinu svojih prihoda - nije poznato. Osim današnjeg potpredsednika vlade, za tu je ugovornu odredbu morao znati i Darko Marinac, tadašnji šef uprave, koji je formalno potpisao ugovor s „Nestleom“, piše list.

Inače, Polančec je tvrdio da će posao sa Švajcarcima povećati prihode i profitabilnost firme, a spominjao je i mogućnost zajedničke proizvodnje. Međutim, od prodaje „Nestleove“ robe prihodi su narasli za oko 500 miliona kuna, s tim da je realan profit bio mali ili nikakav, jer su narasli i troškovi prodajne operative - a i udeo koprivničke kompanije u marži bio je malen.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.