Izvor: B92, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka od prvog radničkog bunta

Poznanj -- Predsednici Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske u Poznanju obeležavaju godišnjicu pobune protiv komunističkog režima.

Predsednici Horst Keler, Vaclav Klaus, Ivan Gašparovič, Laslo Šoljom i domaćin, predsednik Poljske Leh Kačinjski položiće vence na spomenik žrtvama juna 1956. u Poznanju, a na svečanoj misi za žrtve očekuje se oko 80.000 učesnika.

"Nakon svega 12 godina koliko je u Poljskoj funkcionisao totalitarni sistem, u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je vlast zvanično pripadala radnicima, upravo radnici su izašli na ulice da izraze protest protiv ponašanja vlasti i zahtevaju dostojanstven život", podsetio je na značaj godišnjice predsednik Kačinjski.

Na današnji dan pre pola stoleća radnici u Poznanju, u fabrici koja je kao i mnoge druge širom komunističkog sveta nosila ime Staljina, pod parolom "hleba i slobode" započeli su generalni štrajk i izašli na ulice.

U dvodnevnim okršajima sa policijom i vojskom poginulo je prema poslednjim podacima Instituta pamćenja naroda 58 ljudi, na obe strane, nekoliko stotina je povređeno, a 700 uhapšeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.