Izvor: Politika, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokolj u Ogadenu

Grupa 200 maskiranih napadača ubila 65 Etiopljana i devet Kineza na naftnoj bušotini u blizini somalske granice

Grupa 200 maskiranih pobunjenika ubila je u utorak u zoru 65 etiopskih vojnika i devet Kineza na naftnoj bušotini u rovitoj provinciji Ogaden, u blizini granice sa Somalijom. Oružani okršaj pobunjenika i oko 100 etiopskih vojnika zaduženih za obezbeđivanje kineske bušotine u besputnoj afričkoj oblasti trajao je 50 minuta. Pripadnici Oslobodilačkog pokreta Ogadena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su u jednom trenutku preuzeli kontrolu nad naftonosnim poljem kompanije "Zongđijan petroleum biro" – koja je ogranak vodeće kineske petrofirme "Sinopek". Etiopski odred je uspeo da natera napadače na povlačenje, ali su ovi sa sobom odveli u nepoznatom pravcu devet Kineza.

Jučerašnji pokolj u Ogadenu je do sada najozbiljniji napad na kineska postrojenja na Crnom kontinentu otkako je 1997. godine zvanični Peking počeo na veliko da crpi afričku naftu.

Kina je juče je oštro osudila "zverski" napad i zatražila od vlade Melesasa Zenavija u Adis Abebi da garantuje bezbednost kineskih gastarbajtera u toj istočnoafričkoj zemlji. U trenutku napada na naftnom polju kod Džidžide bilo je 37 Kineza i 100 etiopskih vojnika, preneo je AP.

"Kina je svoj siloviti pohod na afričku naftu počela da plaća u krvi", komentarisao je juče američki magazin "Forbs".

U velikom zaokretu od izvora nafte na Srednjem istoku, Kina je inače lane uvezla trećinu neophodne nafte sa Crnog kontinenta: Angola, Nigerija i Alžir su u 2006. godini zajedno isporučili više nafte azijskom tigru od do juče vodećeg sanbdevača – Saudijske Arabije. Desetak kineskih petrogastarbajtera kidnapovano je već ove godine u naftonosnoj delti Nigerije, dok je jedan inženjer ubijen u Keniji.

Inače, Oslobodilački pokret Ogadena je juče i zvanično preuzeo odgovornost za pokolj kod gradića Džidžida, 100 kilometara od Adis Abebe.

U informaciji na vebsajtu secesionističkog pokreta koji je osnovan 1984. godine, njegov zvanični predstavnik Abdirahman Mahdie je ponovio prošlogodišnje upozorenje stranim naftašima da ne ugovaraju istraživanja nafte u toj oblasti jer ona ne priznaje centralnu vlast Adis Abebe.

Uprkos tim upozorenjima, kineski "Zongđijan petroleum biro" od 2005. godine tamo traga za naftom, kao i na više od 90 lokacija širom istočne Afrike i Latinske Amerike.

Istočna Afrika je inače odskora meta najnovije potere globalnih naftaša za novim izvorima: u bici za nove koncesije na rogu Afrike prednjače najveći kupci petroleja – SAD i Kina.

Dugogodišnji ideološki saveznik Pekinga i odskora vojni partner SAD, Etiopija je juče osudila "teroristički napad pobunjenika u Ogadenu" i optužila Eritreju za podstrekavanje. Premijer Meles Zenavi je u Ogaden poslao juče vojno pojačanje u region koji već decenijama teži pripajanju Somaliji.

Napad na kinesku bušotinu u Ogadenu usledio je posle artiljerijskog napada etiopskih snaga na glavni grad Somalije početkom ove sedmice. Etiopija je krajem prošle godine – uz obaveštajnu podršku SAD – poslala nekoliko hiljada vojnika preko granice, u Somaliju, da pomognu nepopularnoj vladi Muhameda Gedija u obračunu sa radikalnom Unijom šerijatskih sudova.

"Devet Kineza nije kidnapovano, već odvedeno na sigurnu lokaciju zbog njihove lične sigurnosti", saopštio je juče Abdirahman Mahdie.

Poteru za nestalim Kinezima preuzele su juče jedinice etiopske vojske.

Tanja Vujić

[objavljeno: 26.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.