Pojačavaju se mere protiv ebole

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačavaju se mere protiv ebole

Zemlje širom sveta pojačale su danas mere kako bi se zaustavilo ubrzano širenje smrtonosnog virusa ebole, organizujući strožu kontrolu i testiranja putnika na aerodromima, lažne uzbune i bezbednosne vežbe.

Istovremeno, zvaničnik UN koji se upravo vratio iz Zapadne Afrike upozorio je da ova opaka bolest, koja je tamo već odnela više od 4.000 života, pretiče napore koji se preduzimaju u cilju njenog suzbijanja, prenosi AFP. Britanija je danas održala vežbu širom zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako bi testirala spremnost za eventualnu epidemiju ebole.

U osmočasovnoj vežbi učestvovali su glumci koji su se pretvarali da su zaraženi ebolom i medicinsko osoblje koje ih je lečilo na tajnim lokacijama širom zemlje. Britanija je, kao i SAD, pooštrila kontrolu na glavnim aerodromima kao što je londonski "Hitrou".

Zabrinutost povodom ebole raste i u Francuskoj, gde su za manje od 24 sata organizovane dve lažne uzbune, dok eksperti upozoravaju da bi vrlo brzo mogao da nastupi realni scenario, prenosi francuska štampa. Premijer Manuel Vals pozvao je juče vlasti i medije na "oprez" da se "ne bi izazvala panika".

Istovremeno, unapređen program za proveru temperature putnika koji dolaze iz Zapadne Afrike počeo je danas da se primenjuje na Međunarodnom aerodromu "Kenedi" u Njujorku, a isti program počeće da se sprovodi i na još četiri aerodroma u SAD.

Skrining program kojim se testiraju putnici pristigli iz tri zapadnoafričke zemlje koje su najviše pogođene ovom smrtonosnom bolešću počeće tokom naredne nedelje da se primenjuje i na aerodromima "Njuark liberti", "Vašington dals", "Čikago O"Her" i "Hartsfild-Džekson" u Atlanti, preneo je AP.

U Latinskoj Americi, Peru i Urugvaj su najavili slične mere na aerodromima, a Meksiko i Nikaragva planiraju da pooštre kontrolu migranata koji idu u SAD. Kanadska vlada savetovala je svojim građanima da napuste zapadnoafričke zemlje koje su najpogođenije ebolom i preduzela mere na granicama kako bi se otkrili potencijalno zaraženi putnici.

U međuvremenu, šef misije UN za ebolu Entoni Benbari, po povratku iz obilaska Liberije, Gvineje i Sijera Leonea, koje su najpogođenije epidemijom, rekao je liderima svetske organizacije da je "virus daleko ispred nas i situacija je svakim danom sve gora", navodi AFP. "Mi zajedno moramo da zaustavimo širenje te bolesti na druge zemlje i obezbedimo da zemlje budu spremne da brzo otkriju, kontrolišu i eliminišu virus ukoliko bude unet", upozorio je on.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 4.033 ljudi preminulo je od posledica ebole dok je u sedam zemalja registrovano ukupno 8.399 slučajeva zaraženih. Do naglog povećanja smrtnih slučajeva je došlo u trenutku kada su UN saopštile da nedostaje oko 800 miliona evra pomoći za borbu protiv ebole, zaključuje francuska agencija.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.