Pogubljenje žene u SAD?

Izvor: Blic, 21.Sep.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogubljenje žene u SAD?

Nad Terezom Luis biće izvršena smrtna kazna injekcijom u četvrtak u Virdžiniji, ukoliko je ne spase žalba Vrhovnom sudu, piše “Gardijan”. Ukoliko dođe do toga, ovo će biti prvo pogubljenje žene nakon skoro jednog veka u Virdžiniji, a unazad pet godina u čitavim Sjedinjenim Američkim Džravama.

Poslednja nada Luisove je žalba Vrhovnom sudu SAD, nakon što je guverner Virdžinije izjavio da neće pomilovati ovu 41-godišnju ženu, osuđenu zbog unajmljivanja dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << muškarca da ubiju njenog muža i pastorka.

Muškarci koji su izvršili ova ubistva, od kojih je jedan ljubavnik Luisove, osuđeni su na doživotnu robiju.

Advokati navode da Luisova ima nizak nivo inteligencije (72) i da bi njeno pogubljenje bilo protivno Ustavu, dok tužioci ukazuju da je ona isplanirala hladnokrvna ubistva kako bi pokupila novac od osiguranja.

Džulijan Luis i njegov sin Čarls ubijeni su 2002. godine, nakon što je prethodni pokušaj Luisove da ih ubije propao. Ljubavnik žene Metju Šalenberger i Rodni Fjuler ubili su žrtve u njihovim krevetima u kući.

Poslednja žena koja je pogubljena u ovoj američkoj državi bila je 17-godišnja Virdžinija Kristijan. Nad njom je izvršena smrtna kazne 1912. godine zbog ubistva svog šefa, nakon što je optužena za krađu zlatnog lančića.

U SAD na pogubljenje čekaju 53 žene, uključujući Lindu Karti, koja je u Teksasu kidnapovala i ubila 25-godišnju ženu i njenu bebu staru svega tri dana.

Otkako je smrtna kazna vraćena na snagu 1976, u SAD je pogubljeno 11 žena. Prva je bila Velma Barfild, koja je otrovala svog dečka, dok je poslednja egzekucija izvršena 2005, nad Fransis Njuton, koja je ubila svog muža i dvoje dece, starosti sedam i godinu dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.