Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pogrešan način egzekucije Huseina"

London -- Britanski premijer Toni Bler izjavio da je način pogubljenja Sadama Huseina "neprihvatljiv" i "pogrešan".

Neki ministri u Blerovoj vladi prethodno su osudili način pogubljenja Sadama Huseina, dok britanski premijer, uprkos pritiscima javnosti, nije do sada to javno komentarisao.

"Kao što su svi videli, način pogubljenja je neprihvatljiv i pogrešan, ali mi ne smemo da dopustimo da se zaborave Sadamove žrtve, ljudi koje je namerno ubio", rekao je Bler >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Londonu, na konferenciji za novinare s japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Sadam Husein obešen je 30. januara, a video snimak njegovog pogubljenja, zabeležen mobilnim telefonom, izazvao je burna reagovanja širom sveta.

"Način Sadamovog pogubljenja potpuno je pogrešan, ali to ne treba da nas učini slepima za zločine koje je počinio nad sopstvenim narodom, uključujući smrt stotine hiljada nedužnih Iračana, milion žrtava rata Irana i Iraka i upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda...", kazao je Bler.

Britanski premijer još je dodao da "zločini koje je Sadam počinio ne opravdavaju način na koji je pogubljen, a način njegovog pogubljenja na opravdava zločine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.