Pogrešan kurs

Izvor: Politika, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogrešan kurs

Sve slabija podrška šefu Bele kuće i njegovoj strategiji

Od našeg stalnog dopisnika

VAŠINGTON, 22. januara – Amerikanci zameraju svom predsedniku da se "tvrdoglavo" drži svog političkog kursa, za koji oni, nadmoćnom većinom, smatraju da – vodi zemlju u pogrešnom pravcu. Takvo nacionalno neraspoloženje prema vlasti pokazali su upravo objavljeni rezultati dva istraživanja javnog mnjenja.

SAD se kreću u pogrešnom smeru – izjavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je čak 71 odsto ispitanika "Vašington posta" i televizije Ej-Bi-Si, kao i 66 procenata građana koje su anketirali AP i AOL njuz. Ubedljiva većina je takođe – protiv primene novog predsednikovog plana kojim je predviđeno slanje dodatnih 21.500 vojnika u Irak.

Buš uporno ponavlja da glas javnosti ne može da ga odvrati od ostvarivanja "principa" u čiju je ispravnost uveren, i koje podržavaju njegovi najbliži saradnici. Verovatno ga, stoga, neće uznemiriti ni najnoviji nalazi o nepopularnosti njegovih praktičnih poteza, naročito onih na iračkom ratištu.

Izvesnu nelagodnost mogao bi, ipak, da oseti, s obzirom da mu je oštre kritike javnost sasula u lice, uoči njegovog za sutra zakazanog, redovnog predsedničkog govora o "stanju nacije". Jer, to stanje pokazuje da njegovim rečima mnogi ne veruju, možda i više nego on anketama.

Po istraživanju "Posta" i Ej-Bi-Sija, čak 51 odsto građana se "snažno protivi" Bušovom načinu obavljanja vrhovne funkcije, što je tri puta veći procenat od onih koji ga "snažno podržavaju". To je, dodaje se, najgori rejting u dosadašnjih njegovih šest godina predsednikovanja.

Ni istorija mu ne pruža dovoljnu utehu. Slabiji rejting od njegovog sada imali su, kako navodi prestonični dnevnik, samo dva njegova prethodnika na čelu Bele kuće – Ričard Nikson, sedam meseci pre podnošenja ostavke 1974. zbog "afere Votergejt", i Hari Truman 1952. zbog Korejskog rata.

Rat u Iraku je većina Amerikanaca u toj anketi istakla kao svoj najveći problem, istovremeno izrazivši 70-procentno nezadovoljstvo Bušovom strategijom na tom bojištu, gde je samo prošle subote poginulo 25 američkih vojnika. Ispitanici su, odnosom 60:33 odsto iskazali i procenu da bi novi sastav Kongresa, gde prevlast sada imaju predsedniku opozicioni demokrati, našao bolji pristup tom frontu od tekućeg u verziji Bušove administracije.

Ovakvo poređenje postojećeg i mogućnog doliće "ulje na vatru" u već usijanim političkim razmiricama ne samo oko rata nego i oko unutrašnjih egzistencijalnih pitanja. Samo trećina ispitanika je, uz ostalo, rekla da lider dovoljno razume njihove svakodnevne probleme.

M. P.

[objavljeno: 23.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.