Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo visoki vojni dužnosnik

Islamabad -- Komandant specijalnih pakistanskih snaga poginuo dok je vojska pravila otvore u zidu Crvene džamije u Islamabadu.

Specijalci su eksplozivom pravili otvore u zidu koji okružuje džamiju u nadi da će tako omogućiti da pobegnu stotine žena i dece, za koje vlasti tvrde da ih aktivisti drže kao taoce. Aktivisti su na vojsku pucali iz dvorišta u kome se nalaze džamija i verska škola za devojčice i ubili komandanta vladinih snaga, rekao je portparol vojske Vahid >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aršad.

Stotine vojnika od utorka opkoljavaju džamiju Lal Masdžid, poznatu kao Crvena džamija, kada su se naoružani studenti i snage bezbednosti sukobili posle višemesečnih napetosti.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf rekao je u subotu da aktivisti i njihov lider nemaju drugog izbora nego da se predaju i da će, ukoliko to ne učine, biti ubijeni.

Snage bezbednosti nisu napale samu džamiju iz straha da bi to ugrozilo bezbednost stotina žena i dece za koje vlasti kažu da ih aktivisti drže kao žive štitove.

Umesto sveobuhvatnog napada, pakistanske snage prave otvore u zidu kako bi osobama koje se u džamiji nalaze kao taoci, mogle bezbedno da pobegnu iz džamije.

Noćas su se čuli pucnji a oko 20 minuta kasnije odjeknule su i tri jače eksplozije dok su snage pravile otvore u zidu.

Najmanje 19 osoba je poginulo od utorka kada su počeli sukobi pakistanskih snaga i pristalica radikalnog sveštenika na čelu džamije, protalibanski orijentisanog Abdula Rašida Gazija.

Odbijajući da se preda, Gazi je rekao da će on i njegove pristalice radije postati "mučenici". Odbacio je i navode da u džamiji drži žene i decu kao žive štitove.

Crvena džamija je godinama kolevka protalibanskog aktivizma i uporište protivnika Perveza Mušarafa koji podržava američku kampanju protiv terorizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.