Poginulo 37 otetih stranaca u Alžiru

Izvor: Studio B, 21.Jan.2013, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginulo 37 otetih stranaca u Alžiru

Tridesetsedam stranaca, iz osam zemalja, poginulo na gasnom postrojenju na jugoistoku Alžira, koje su prošle nedelje napali islamisti i zatočili stotine zaposlenih, objavio je alžirski premijer Abdelmalek Selal.

Islamistička grupa je veliki gasni kompleks kod In Amenasa zauzela u sredu. Dan kasnije su u oslobađanje krenule specijalne jedinice alžirske vojske, a akciju su okončale u subotu. Potom su alžirske snage otpočele uklanjanje mina koje su napadači postavili oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << postrojenja.   

Selal je rekao da je poginuo i jedan Alžirac što znači da je ukupno poginulo 38 zaposlenih u tom kompleksu. On nije naveo državljanstva poginulih stranaca. Mnogi taoci pogubljeni su "metekom u glavu", rekao je Selal.   

Alžirski premijer je naveo da je ovo privremen bilans i da se pet stranaca još vodi kao nestalo. Selal je rekao da je 29 otmičara poginulo, a troje uhapšeno. Rekao je da su među otmičarima troje iz Alžira, a ostali su iz Egipta, Kanade, Malija, Nigera, Mauritanije i Tunisa. Po njegovim rečima, najmanje jedan od otmičara je Kanađanin.   

Alžirac Mohamed el-Amin Benšenab je bio vođa grupe napadača, rekao je Selal. On je dodao da je Benšenab poznat obaveštajnim službama i da je poginuo tokom napada alžirskih snaga. Među poginulim strancima, kako je potvrđeno iz njihovih zemalja porekla, je jedan Francuz, jedan Amerikanac, dva Rumuna, tri Britanca, šest Filipinaca i sedam Japanaca.   

Japanski premijer Šinzo Abe potvrdio je danas da je sedam Japanaca talaca ubijeno u Alžiru. Njega su alžirske vlasti obavestile da je posle identifikacije tela u bolnici u In Amenasu utvrđeno da je među žrtvama sedam Japanaca zaposlenih u firmi JGC. U kompleksu je bilo ukupno 790 zaposlenih, od kojih 134 stranaca iz 26 zemalja, naveo je premijer.   

Organizacija Maskirana brigada koja tvrdi da je zaposela postrojenje duboko u Sahari, upozorila je da će izvesti još takvih napada protiv zemalja koje podržavaju francusku vojnu intervenciju u susednom Maliju.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Islamisti prete odmazdom

Izvor: Politika, 21.Jan.2013

Alžirski premijer potvrdio da je ubijeno 37 stranih talaca..Prema izveštajima agencija..Alžir, Bamako – Nalazište gasa In Amenas počelo je da otkriva svoje tajne dok alžirske specijalne snage pročešljavaju veliki kompleks zatrpan desetinama tela tokom jedne od najvećih kriza sa taocima poslednjih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.