Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginulo 106 rudara u Rusiji

Moskva, Beograd -- Prema poslednjim podacima, 106 rudara poginulo je u sibirskom rudniku Uljanovsk, a spaseno je 97.

Sudbina njih pet i dalje je neizvesna. Među poginulima su glavni inženjer rudnika, zamenik direktora, glavni mehaničar i šef smene i državljanin Velike Britanije, predstavnik banke koja je trebalo da rudniku odobri kredit.

Operacija spasavanja na dubini od 280 metara i dalje traje. U momentu eksplozije u rudniku su bile 203 osobe.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vanredne situacije Sergej Šojgu izjavio je da operaciju otežavaju ruševine i prekid veza u rudniku.

Nesreća koja se desila juče pre podne najteža je nesreća u nekom ruskom rudniku u poslednjih 10 godina. Rudnik je otvoren 2002. i snabdeven je najsavremenijom opremom.

Tužilaštvo je podiglo optižnicu za kršenje pravila bezbednosti pri izvršenju rudarskih radova, koje je izazvalo smrt dve ili više osoba, za šta je predviđena kazna do sedam godina zatvora.

Saučešće Tadića i Koštunice

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom nesreće.

"Građane Srbije iskreno je pogodio gubitak velikog broja ljudskih života. Molimo vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih i narodu Rusije prenesete da saosećamo s njima u ovom teškom trenutku", poručio je Tadić.

Telegram saučešća uputio je i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

"Srpski narod, u svojoj dubokoj duhovnoj i bratskoj povezanosti s ruskim narodom, danas najiskrenije saoseća s vama, s porodicama nedužnih žrtava i sa svim građanima vaše velike zemlje u bolu zbog iznenadne i tragične smrti vaših sunarodnika", kaže se u telegramu premijera Koštunice upućenom Putinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.