Pogibelj u Egiptu

Izvor: Politika, 08.Jul.2013, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogibelj u Egiptu

U neredima poginule najmanje 42 osobe, a ranjeno više od 200 ljudi

Prema izveštajima agencija

Kairo – Najmanje 42 osobe poginule su u Kairu, kada je ispred sedišta elitne Republikanske garde, gde vojska drži svrgnutog predsednika Muhameda Mursija, pucano na islamske demonstrante koji su izražavali gnev zbog zbacivanja islamističkog predsednika države, prenosi Tanjug. Rojters je javio da je više od 200 ljudi ranjeno pošto je u Egiptu došlo do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naglog pogoršanja političke situacije, a Mursijeva Muslimanska braća su apelovala na Egipćane da se pobune protiv vojske koju optužuju da je izvršila vojni puč kako bi zbacila s vlasti demokratski izabranog predsednika.

Egipatska prelazna administracija izrazila je „duboko žaljenje” zbog masovne pogibije i objavila da je formirala pravosudnu komisiju koja treba da sprovede istragu o tim događajima.

Vojska je saopštila da je „grupa terorista” pokušala da napadne objekte Republikanske garde i da je tome jedan vojni oficir ubijen, dok je 40 ranjeno. Vojnici su uzvratili vatrom kada su ih napali naoružani napadači, tvrdi vojni izvor.

Lider liberalne egipatske opozicije Muhamed el Baradei poručio je da je Egiptu „preko potrebno” pomirenje i osudio je ubistvo najmanje 42 osobe ispred sedišta elitnih vojnih snaga u Kairu tražeći nezavisnu istragu. I turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu je osudio masovno ubistvo, rekavši da je taj incident „masakr” i pozvao na početak procesa normalizacije. „U ime fundamentalnih ljudskih vrednosti za koje se zalažemo, oštro osuđujem masakr koji je izvršen u Egiptu u vreme jutarnje molitve”, napisao je Davutoglu na tviteru.

On je pozvao na početak procesa političke normalizacije u kome će biti poštovana volja Egipćana.

Turska vlada ima islamističke korene kao i Mursijeva Muslimanska braća. Davutoglu je prošle nedelje osudio to što je vojska smenila Mursija posle višednevnih masovnih protesta protiv njegove vlasti, rekavši da se radi o „vojnom puču” i da je to „neprihvatljivo”.

U međuvremenu, naoružane Mursijeve pristalice naterale su dva vojnika da uđu u jedno vozilo i da preko razglasa daju izjave podrške Mursiju i protiv vojske, izjavio je neimenovani vojni zvaničnik, preneo je AFP.

Masakr u Kairu je bio razlog da se egipatska ultrakonzervativna Al Nur partija, koja je podržala vojni puč, povuče iz pregovora oko izbora privremenog premijera koje vodi privremeni šef egipatske države, sudija Adli Mansur, javio je britanski Bi-Bi-Si. Salafisti koji su osvojili skoro četvrtinu glasova na parlamentarnim izborima 2011., dali su svoju podršku za vojni puč prošle nedelje.

Oni su već izrazili rezervu na planove tranzicije Mansura i na predlog da privremeni premijer bude nobelovac Muhamed el Baradei, kandidat glavne opozicione koalicije Tamarod.

Istovremeno na desetine hiljada demonstranata onih za i protiv Mursija i dalje su na ulicama Kaira.

Tanjug

objavljeno: 08.07.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.