Izvor: Blic, 23.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podzemni svet

Podzemni svet

Da bi se od brane na Rastokama stiglo do Ušačke pećine potrebno je dobrih sedamdesetak minuta plovidbe. I sreća da je nivo Uvačkog jezera dovoljno nizak da bi se bar malo moglo zaviriti u ovaj dragulj prirode dugačak preko 3.600 metara.

Čamcima, terenskim vozilima, a često i peške, put kanjona Uvca iz pravca Nove Varoši i Sjenice sve češće zamiču grupe znatiželjnika, željnih da daleko od gradske vreve provedu odmor u ovom nesvakidašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ambijentu. Sa prtljagom napunjenim speleološkom opremom, uz pomoć vodiča, spuštaju se u pećine u kanjonu Uvca. Konače kod meštana, u kolibama ili pod šatorima na Vilinim vodama ili na samom ulasku u špilje.

- Za ovaj vid turizma sve je više zainteresovanih. Mada se radi uglavnom o imućnim, poslovnim ljudima, oni ne traže komfor već provod koji diže nivo adrenalina u krvi. Naše je samo da im obezbedimo smeštaj, obilazak Ušačke, Baždarske ili Ledene pećine, vožnju kanuom ili jahanje konja. Pećine su prava atrakcija, posebno Ledena, duga 6.000 metara, u kojoj su proneđene kosti pećinskog medveda i gde se može videti veoma redak nakit plave boje - kaže Milutin Rudaković, beogradski speleolog i ronilac, jedan od organizatora ovih neobičnih tura.

Pećine u kanjonu Uvca nisu jedine pećine za čiji obilazak turisti pokazuju interesovanje, ali ovim podzemnim lepoticama, agencije, turističke organizacije i ugostitelji u opštinama na čijim se teritorijama nalaze, još uvek ne poklanjaju dovoljno pažnje. Svojom lepotom izdvaja se pećina Durulja u selu Bukovik kod Nove Varoši, otkrivena 1964. godine, ali bogatstvo nakita kojim se odlikuje za sada je dostupno jedino speleolozima. Pre petnaestak godina urađen je elaborat za uređenje ove špilje, ali se taj plan sa dragocenom foto-dokumentacijom zagubio negde u fiokama opštinskih činovnika.

- Da bi se omogućilo posetiocima da vide dvorane u belom i ružičastom kalcijumu, bigarne kade i jezera, koralni nakit, 12 metara visok 'Ljubavni sastanak', Kanjon pakla sa slapovima, figure Deda mraza i Afrodite nisu potrebna velika ulaganja – kaže Rudaković.

Eto povoda da se već sada počne razmišljati o ovom skrivenom turističkom blagu Srbije. Kad dođe leto, biće kasno da se opet neko seti pećina u dolini Uvca. Željko Dulanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.