Podvodni specijalci

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvodni specijalci

19.10.2012. -

Jedinice za borbu protiv podvodnih diverzanata su elita ruske flote. O njihovom postojanju se ne zna skoro ništa. Lica boraca su uvek sakrivena crnim maskama s prorezima za oči ili specijalnim maskama za podvodno plivanje.

Ove jedinice su stvorene odmah posle Drugog svetskog rata. Danas borbeni plivači obavljaju službu na čuvanju granica Rusije i osiguravaju bezbednost lica na visokim dužnostima u zemlji. Da bi uvek bili u formi pripadnici antidiverzionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << jedinica stalno treniraju. Ovakva obuka podvodnih specijalaca upravo je završena u Tihookeanskoj floti.

Govori načelnik štaba odreda boraca-plivača Tihookeanske flote:

- Na zemlji su graničari, nebo čuvaju piloti. A ispod vode nemamo specijalne pogranične jedinice. Naš odred vrši planske obilaske. Ukoliko dođe do opasnosti ili sumnje, naš odred odmah pristupa poslu.

U naoružanju odreda specijalnih jedinica su brzi čamci kapaciteta 150 konjskih snaga. Uz pomoć motornih čamaca borci-plivači obavljaju juriše u borbi protiv diverzanata u akvatoriji morskih baza Tihookeanske flote. Na primer, s brodova su primetili mehuriće u vodi i borci-plivači kreću u dati rejon. Njihovi aparati za disanje u slučaju potrebe mogu da rade u zatvorenom ciklusu i da ne odaju prisustvo plivača vazdušnim mehurima. Ugljen-dioksid se prerađuje i ponovo se može koristiti za disanje. Oprema podvodnih specijalaca ni po čemu ne zaostaje za najboljim svetskim primercima. Opremu, tehniku i metode protivnika ruski borci proučavaju vrlo pažljivo. „Moramo znati da i protivnik ima svoje adute kako bismo mu se suprotstavili,“ – uveren je borac-plivač Aleksej.

Prilikom otkrivanja protivnika specijalni odred stupa u podvodnu bitku s diverzantima. Specijalni automati pucaju dugim čeličnim iglama. Čak i na maksimalnoj udaljenosti pucanja od 30 metara (većoj nego što je vidljivost pod vodom) ovakvi meci mogu da probiju vodeni kostim i zaštitnu masku. Svaki borac-plivač je univerzalni vojnik. On može da deluje i na kopnu i pod vodom. Poseduje navike minera, jer ponekad mora da demontira podvodne mine. Govori borac-plivač Nikolaj:

- Ima jako mnogo načina za borbu protiv diverzija. To nije samo rad pod vodom. Sve počinje od prikupljanja podataka agenata: šta se dešava na površini, na susednoj priobalnoj teritoriji. Sve to u kompleksu čini verovatnim otkrivanje podvodnih diverzanata ili prosto terorista.

Bez podvodnih specijalaca ne protiče nijedna akcija u kojoj su potrebne pojačane mere bezbednosti. Mnogi od ovih boraca su danonoćno radili za vreme samita ATES u Vladivostoku. Plivači su svakog dana proveravali akvatoriju većih i manjih zaliva.

Borci odreda ponekad mogu da vrše podvodnu pratnju bilo kog vojnog broda, isto kao i predsedničkih kola na kopnu. Razlika je samo u tome što ovu pratnju niko neće primetiti.

Sergej Kaljakin, Lav Redčenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.