Podgorica: Neka se predsjednik Srbije dogovori i usaglasi sa „svojim” Srbima – jesu li za koncept velike Srbije ili za demokratski suživot

Izvor: Vostok.rs, 29.Feb.2020, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podgorica: Neka se predsjednik Srbije dogovori i usaglasi sa „svojim” Srbima – jesu li za koncept velike Srbije ili za demokratski suživot

"Povodom populističko-politikantskog zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića „da Srbi (treba da) imaju ona prava koja su zagarantovana svim drugim građanima koji pripadaju nacijama manjim u odnosu na većinsku”, poručujemo mu da srpski narod u Crnoj Gori nije ugrožena nacionalna manjina nego ravnopravan društveni činilac.

Đukanović: Srbija i Rusija potkopavaju nezavisnost Crne Gorehttps://t.co/AkAUrJF3Ge
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) February 29, 2020
 
 
Podsjećamo ga na karakter našeg uređenja građanske, a ne nacionalne države, i na crnogorski Ustav kao izraz zaštite i očuvanja političkog, pravnog, i kulturnog položaja svih naroda koji žive u nezavisnoj Crnoj Gori. Vučić se ovdje ne zaustavlja, već kaže: „Tražimo da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Sjevernoj Makedoniji”.
Svetosimeonovski sabor u Podgoricihttps://t.co/nf6eOC6H8A
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) February 29, 2020
Podsjećamo ga i da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i na taj način sebe onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije, uz napomenu da ta mogućnost uvijek postoji kao opcija u demokratskom društvu.
Neka se predsjednik Srbije, umjesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa „svojim” Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država.", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.