Izvor: B92, 18.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit EU u Lisabonu

Lisabon -- Dvodnevni samit šefova država i vlada Evropske unije počeo je u Lisabonu.

Tokom susreta bi trebalo da bude odobren nacrt ugovora o reformi institucija Unije koji zamenjuje ustav EU, prenose agencije.

Prisutni zvaničnici bi prethodno trebalo da reše dva problema - jedan se tiče Poljske a drugi s Italije, a potom da, večeras ili sutra odobre dokument od 256 strana o reformi institucija EU.

Načelni sporazum o reformi institucija postignut je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prethodnom samitu EU, održanom krajem juna.

Poljski premijer Jaroslav Kačinjski je danas ponovo zapretio da će blokirati odobravanje dokumenta ukoliko se ne poštuje kompromis koji zemljama Unije omogućava da, pod odredjenim uslovima i na odredjeno vreme, zamrznu odluke.

Drugi problem tiče se Italije koja odbija da ima manje evroposlanika od Francuske ili Velike Britanije, što je predložio Evropski parlament u svetlu nove preraspodele mesta, počev od 2009.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.