Izvor: B92, 10.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit EU-Azija

Helsinki -- Lideri EU i azijskih zemalja počeli u Helsinkiju dvodnevne razgovore usredsređene na pregovore o slobodnoj trgovini.

Finska predsednica Tarja Halonen čija zemlja predsedava Evropskom unijom, izrazila je razočaranost zbog propalih razgovora sa Svetskom trgovinskom organizacijom u julu u Dohi o globalnom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Uoči samita u Helsinkiju, zvaničnici EU su razgovarali sa predstavnicima Južne Koreje i Kine, glavnim trgovinskim partnerima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropljana, koje sa Japanom imaju ključnu ulogu u nastojanjima da se spreči razvoj severnokorejskog nuklearnog programa.

Lideri Azijsko-evropskog foruma razgovaraće i o globalizaciji, pretnjama bezbednosti, energiji i kulturnim vezama. Takođe, planirana je izjava o klimatskim promenama. Lideri ASEM-a su pozvali Indiju, Pakistan i Mongoliju da se pridruže ovom forumu.

ASEM koji postoji već deset godina, okuplja 38 zemalja od kojih 25 iz EU i deset iz Asocijacije naroda jugoistočne Azije, plus Kina, Japan i Južna Koreja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.