Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit Arapske lige

Alžir -- U Utorak je počeo dvodnevni samit Arapske lige u Alžiru.

Jedna od glavnih tema biće ponovno pokretanje arapske mirovne inicijative za Bliski istok, koju je Izrael u više navrata odbacio. Otvarajući zasadnje, kojem je prisustvovalo 13 lidera, od 22 članice Arapske lige, predsednik Tunisa, Zine al Abidin ben Ali, je zatražio da se minutom ćutanja oda pošta preminulom palestinskom lideru Jaseru Arafatu i bivšem libanskom premijeru Refiku al Haririju, koji je nastradao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bombaškom napadu.

Samitu ne prisustvuje jedan broj lidera, mahom iz zemalja Persijskog zaliva. Jrdanski kralj Abdulah odlučio je da ne dođe u Alžir pošto su na ministarskom sastanku, njegovoj verziji plana da se Izraelu ponudi normalizacija odnosa i zamenu za povlačenje na granice pre rata iz 1967. godine, pridodati eksplicitni uslovi.

Libanski predsednik Emil Lahud, čija je zemlja zapala u političku krizu nakon ubistva Haririja, opravdao je svoj nedolazak velikim brojem obaveza kod kuće.

Samitu prisustvuju lideri Alžira, Džibutija, Egipta, Iraka, Libije, Mauritanije, Maroka, Palestinske uprave, Katara, Somalije, Sudana, Sirije i Tunisa. Ostale članice uputile su visoke delegacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.