Izvor: Blic, 08.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo napad na Avganistan

Počeo napad na Avganistan

VAŠINGTON - Pentagon je sinoć oko 18, 30 po jugoslovenskom vremenu potvrdio da je počeo napad na Avganistan. Američke snage su uništile komandnu bazu na aerodromu u Kandaharu, južnom sedištu talibanskog lidera mule Muhameda Omara, javlje CNN. Prema istom izveštaju, viši lokalni zvaničnici potvrdili su da su uništeni radar i oprema na aerodromu, a u Kabulu su američke rakete pale nedaleko od zgrade ministarstva odbrane, u samom srcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grada.

Predsednik Džordž Buš je u obraćanju naciji rekao da su, uz pomoć Velike Britanije, počeli vojni udari na vojna postrojenja avganistanskih vladajućih talibana kao i na kampove u kojima se obučavaju islamisti Bin Ladenove organizacije Al Kaida . Buš je dodao da je ovu akciju osim Velike Britanije, pomogla i Kanada, da je podržavaju Australija, Nemačka, Francuska , i da je još 40 zemalja u svetu ponudilo svoj vazdušni prostor i pomoć u razmeni informacija u sklopu opšte borbe protiv terorizma.

U Islamabadu, portparol talibana u kabulu potvrdio je da su američki avioni bombardovali oblst u blizini aerodroma u Kabulu, javlja agencija AIP (Avganistanska islamistička štampa)Islamabad (dpa) - 'Ne znamo kolika je šteta pričinjena, aliu samom gradu se ne dešava ništa neobično' rekao je neidentifikovani portparol za novinsku agenciju sa sedištem u pakistanu. Prema izveštaju agencije AIP. iz nad oblastima koje su bombardovane diže se dim. Talibanski ministar spoljnih poslova tvrdi da je protivraketna odbrana otvorila vatru na dva aviona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.