Izvor: Blic, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo hadžiluk u Meki

U Meki, svetom gradu, danas je počeo godišnji hadžiluk muslimanskih vernika. Kako se procenjuje, u Saudijsku Arabiju je već stiglo oko 1,6 miliona vernika, a očekuje se da će ih biti više od dva miliona.



Reč je o najvećem okupljanju vernika u svetu, a cilj svakog muslimana je da se bar jednom u životu nađe u tom mestu, podsećaju zapadne novinske agencije.

Hodočasnnici su minulih dana pristizali raznim prevoznim sredstvima, najčešće u organizovanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grupama, a bilo je i onih koji su se odlučili za pešačenje do svetog grada.

Vlasti Saudijske Arabije su saopštile da su bezbednosne mere maksimalno pooštrena, kako bi se izbeglo da dodje do stvaranja velikih gužvi zbog čega je ranijih godina bilo i žrtava.

U januaru prošle godine na hadžiluku je poginulo 362 ljudi, što je bila najveća tragedija za proteklih 16 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.