Počelo sudjenje novinarima u Turskoj

Izvor: NaDlanu.com, 22.Nov.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo sudjenje novinarima u Turskoj

ISTANBUL, 22. novembra 2011. (Beta-AP) - Sudjenje trinaestorici turskih novinara optuženih za umešanost u zaveru čiji cilj je bio obaranje vlade počelo je u utorak pred sudom u Istanbulu, pošto su medijski poslenici proveli devet meseci u zatvoru.

ISTANBUL, 22. novembra 2011. (Beta-AP) - Sudjenje trinaestorici turskih novinara optuženih za umešanost u zaveru čiji cilj je bio obaranje vlade počelo je u utorak pred sudom u Istanbulu, pošto su medijski poslenici proveli devet meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << u zatvoru.Medju optuženima nalaze se i istraživački novinari Nedim Sener i Ahmet Sik, pisac Jalcin Kučuk, oštar kritičar vlade, kao i Soner Jalcin, vlasnik Oda TV koja se smatra antivladinim medijem. Ključni osumnjičeni, jedan zvaničnik obaveštajne službe, nedavno je umro u zatvoru od srčanog udara.Odmah na početku ročišta, advokati odbrane tražili su da predsednik sudskog veća bude zamenjen, zbog, kako su naveli, sukoba interesa, jer se vodi odvojeni slučaj izmedju njega i jednog od optuženih novinara.Analitičari ovo sudjenje ocenjuju kao test za slobodu medija u Turskoj, ali zahtev odbrane mogao bi brzo da ga prekine, ukoliko sud odluči da konsultuje viši sud po pitanju zamene predsednika sudskog veća Resula Čakira, prenosi državna televizija TRT.Čakir je bio tužilac u slučaju protiv novinara Barisa Terkoglua koji je objavio na veb sajtu Oda TV fotografiju na kojoj se Čakir i još nekoliko sudija vide u društvu viših zvaničnika policije, čime je sugerisana njihova bliska povezanost.Predstavnici medjunarodnih grupa za zaštitu prava novinara koji su doputovali u Tursku kako bi prisustvovali sudjenju, upozorili su vladu u Ankari da nivo slobode medija služi kao barometar za demokratiju u zemlji.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.