Počelo suđenje Netanijahuovoj supruzi

Izvor: B92, 07.Okt.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Netanijahuovoj supruzi

Jerusalim -- Pred sudom u Jaerusalimu počelo suđ0enje supruzi premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Sari Netanjahu, za prevaru i izneveravanje poverenja.

U optužnici se navodi da je ona od 2010. do 2013. naređivala zaposlenima u rezidenciji premijera da poručuju jela iz restorana po ukupnoj ceni od oko 100.000 dolara, što je kršenje propisa na osnovu kojih je to zabranjeno dok u rezidenciji radi kuvar.

Istraga je pokazala da je Netanjahuova supruga znala za tu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranu i da je naredila zaposlenima da sakriju činjenicu da je kuvar zaposlen, pa je u opisu njegovog posla stajalo da je čistač.

Zajedno sa suđenjem Sari Netanjahu sudi se i zameniku generalnog direktora Netanjahuovog kabineta Ezri Saidofu koji je rekao računovođama da u rezidenciji nema kuvara i dao instrukcije jednoj od Netanjahuovih sekretarica da to takodje tako predstavlja.

On je optužen i da je prihvatio zahteve Netanjahuove supruge da zaposli vrhunske kuvare da kuvaju jela za privatne goste, falsifikujući datume i broj gostiju kako bi izgledalo da se pravila ne krše.

Maksimanlna kazna za izneveravanje poverenja je tri godine, a za prevaru u otežavajućim okolnostima pet.

Sudovi su međutim skloni da izriču blaže kazne. Tužioci veruju da će Netanjahuova supruga biti osuđena na društveno kristan rad. Ona se sumnjiči i da je primala mito zajedno sa svojim suprugom jednom drugom slučaju korupcije.

Danas su njeni advokati rekli da je ovo prvi slučaj da je supruga lidera optužena za "makarone i hranu za poneti" i da je slučaj zasnovan na nelegalnoj proceduri u kojoj nema suštine.

Kada je se spremala optužnica protiv supruge Jicaka Rabina 1977. koji je tada bio premijer, on je dao ostavku. Lea Rabin je imala bankovni račun u SAD, što nije bilo dozvoljeno.

Nejasno je koliko će javno sudjenje Sari Netanjahu naneti štetu Netanjahuu politički, jer će se ; i on, kako su najavili izraelski mediji, izgleda suočiti sa najavom optužnice naredne godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo suđenje supruzi premijera Izraela Sari Netanjahu za prevaru

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2018

Suđenje supruzi premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Sari Netanjahu, za prevaru i izneveravanje poverenja, počelo je danas u sudu u Jerusalimu, javili su izraelski mediji...U optužnici se navodi da je ona od 2010. do 2013. naređivala zaposlenima u rezidenciji premijera da poručuju jela iz restorana...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.