Počelo suđenje Čarlsu Tejloru

Izvor: B92, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Čarlsu Tejloru

Ne želi da se pojavi - Čarls Tejlor (Beta)

Hag -- Bivšem predsedniku Liberije danas počelo suđenje za zločine tokom rata u Sijera Leoneu pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Tejloru se sudi zbog umešanosti u zločine tokom građanskog rata u Sijera Leoneu. Tejlor je prvi afrički lider kome će se suditi u Hagu, a optužen je, u 11 tačaka, za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Tejlor je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbio da se pojavi pred sudijama, a u pismu koje je pročitao njegov zastupnik Karim Kan izjavio je da se ne oseća krivim.

"Došao sam do zaključka da pred Tribunalom neću imati pošteno suđenje i moram da odbijem prisustvo saslušanjima", poručio je Tejlor, koji je u pritvoru u Sheveningenu.

Sudsko veće je odlučilo da nastavi suđenje, iako mu Tejlor ne prisustvuje, dok je njegov zastupnik napustio sudnicu jer mu je Tejlor uskratio ovlašćenja.

Afhadži Džafim Džarka, predsednik Udruženja porodica žrtava građanskog rata u Sijera Leoneu, kaže da je to udruženje zadovoljno činjenicom da se Tejlor našao na sudu kako bi odgovarao za zločine.

"On je podstrekavao sve ono što se događalo u Sijera Leoneu. On je podsticao rat, a zato su pobunjenici i bili tako agresivni u okupaciji rudarskih oblasti, gde su sve sirovine, dijamanti, zlato, boksit", priča Džarka.

"Oni su mu nosili dijamante, on ih je prodavao i tim novcem kupovao oružje koje bi pobunjenici potom koristili kako bi nastavili da destabilizuju Sijera Leone", kaže Džarka.

Tejlorova uloga u građanskom ratu u Sijera Leoneu, prema optužnici, bila je podržavanje pobunjenika koji su 11 godina vodili građanski rat u kom je na hiljade civila ubijeno i osakaćeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.