Počelo suđenje Andersu Brejviku

Izvor: Glas javnosti, 16.Apr.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Andersu Brejviku

OSLO - Suđenje Andersu Brejviku za ubistvo 77 osoba počelo je u Norveškoj, uz zabrinutost da bi optuženi mogao da iskoristi postupak za izlaganje radikalnih stavova.

Posle prvih izjava sudskim organima, Brejvik je upućen na petodnevno svedočenje u kome je objasnio zašto je aktivirao bombu u centru Osla i ubio osam, a zatim pucao i usmrtio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera u omladinskom kampu Radničke partije na ostvru Utoja, kod glavnog grada Norveške. Brejvik je priznao ubistva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ali ne priznaje krivicu

Na početku "suđenja veka", kako ga nazivaju mediji, Brejvik je obučen u crno odelo uz osmeh sačekao da mu stražari skinu lisice, a zatim je podigao desnu ruku i "pozdravljene" stisnutom pesnicom. On je zatim rekao da ne priznaje sud.

"Ne priznajem norveške sudove. Vi ste svoj mandat dobili od političkih partija koje podržavaju multikulturalnost. Ne priznajem autoritet ovog suda", rekao je Brejvik, posle čega je njegov advokat rekao da to nije "zvanična primedba".

Sudija je zatim počeo da čita imena svih ubijenih i povređenih u napadu, navodeći sve detalje vezane za njihove povrede. Procenjuje se da će čitanje spiska trajati oko sat vremena, a kako javljaju izveštači, Brejvik sluša sa ledenim izrazom lica, bez emocija.

Kako prenosi BBC, tokom suđenja tužioci u Oslu će predstaviti javnosti detaljnu sliku kako je Brejvik isplanirao i izveo masovno ubistvo. Suđjenje bi trebalo da traje 10 nedelja, a za krivična dela koja mu se stavljaju na teret preti mu zatvorska kazna u trajanju od najviše 21 godinu.

Pošto je Brejvik priznao da je odgovoran za napade 22. jula, uz objašnjenje da su oni bili neophodni radi zaštite Norveške da je ne bi zauzeli muslimani, ključno je pitanje koje je ostalo neobjašnjeno - njegovo mentalno zdravlje, prenela je agencija AP.

Tridesettrogodišnji Norvežanin je u jednom ispitivanju proglašen mentalno obolelim, uz ocenu da je obavezno njegovo psihijatrijsko lečenje, ali na drugom je utvrđeno da je "mentalno kompetentan" da bude poslat u zatvor.

Agencija AP navodi da je na sudijama Okružnog suda u Oslu da odluče koja od tih dijagnoza je najverodostojnija.

Jorid Nordelman, jedna od preživelih, rekla je za BBC da će biti prisutna u sudnici.

"Ovo je istorijski datum za sve Norvežane. Nikada nismo imali ovakvo suđenje i ne znamo kako će teći. Tužioci su mi rekli da će uvodne reči biti užasne, tako da ljudima odmah bude jasno šta je on tamo uradio", rekla je ona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.